divendres, 5 de juliol del 2024

El barri d'Eyüp d'Istambul, lloc d'inspiració de l'escriptor Pierre Loti

La ciutat d'Istambul ha sigut atacada i assetjada per mar en moltíssimes ocasions, la primera vegada que els àrabs ho feren va ser en l'any 670, quan s'anomenava Constantinoble i no aconseguiren conquerir-la fins quasi huit segles després. Hui visitem el barri d'Eyüp, situat a la vora esquerra del corn d'or i la millor forma d'arribar-hi en transport públic és amb vaixell.




Al desembarcar en el moll Eyüp Vapur Iskelesi i caminant cap a dins del corn d'or no massa lluny trobaràs la mesquita Eyüp Sultan manada construir pel soldà otomà Mehmed II als cinc anys de conquerir Constantinoble i en un lloc que en aquell temps estava lluny i fora de les muralles de la ciutat.





El motiu era ben clar, en aquest lloc va perdre la vida la mà dreta de Mahoma durant el primer setge dels musulmans a la ciutat de Constantinoble en l'any 670 i és ací on Abu Ayyp al-Ansari va ser soterrat. Llavors s'aixecà també un gran mausoleu i es va convertir en un dels llocs de peregrinatge més importants de l'islam. 



Més musulmans han volgut ser soterrats ací on es pot veure un curiós xicotet cementeri amb les típiques làides molt altes i estretetes fetes en marbre blanc i amb inscripcions daurades sobre fons verd i caligrafia àrab.



I la següent feina que has de fer és pujar al pujol de Pierre Loti mitjançant un funicular que en poc de temps passaràs d'estar quasi en les aigües del corn d'or a estar al cim d'un xicotet pujol. També pots pujar a peu però trigaràs vint minuts.




La millor cosa a fer ja dalt del pujol és de gaudir de les impressionants vistes que hi han al corn d'or  i de dues xicotetes illes i rodejats d'una espectacular vegetació de vegades difícil de trobar en la citat més poblada d'Europa.



Si passeges pel cim d'aquest pujol pot ser et siga possible trobar diverses cases habitades algunes d'elles fetes en fusta amb balcons i grans ventanals, representen l'exemple típic de vivenda otomana tan corrent en els segles anteriors.


Però la cosa millor que pots fer en aquest lloc es seure al café Pierre Loti a prendre un café turc i relaxar-te gaudint de les vistes i de l'aromàtic café. Aquest era el lloc on venia l'escriptor francés Laurent Vlaud conegut amb el nom de Pierre Loti que dóna nom al pujol i fins i tot al barri.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada