divendres, 19 de juliol del 2024

El Port de Pula, un punt de trobada amb antigues civilitzacions

 L'entrada d'avui ens porta a la ciutat més interessant de la regió croata d'Istria per que va ser atacada per la marina italiana en l'any 1918, quasi a la fi de la primera guerra mundial, en aquell temps en Pula estava ancorada la flota austrohongaresa. Hui visitarem la zona portuària d'aquesta bonica ciutat i deixarem el seu centre històric i el castell per a més endavant.


La primera parada de hui ens porta a l'amfiteatre romà, va ser construït al segle I i és el sisé més gran del món romà i un dels que millor estat de conservació presenta. En ell lluitaven gladiadors fins a la mort, es varen martiritzar cristians com un fet sant i anomenat Sant Germà, però l'emperador Honori ho va prohibir tot al segle V. Després era lloc de lluites entres feres fins al segle VII. Les seues pedres serviren de material per a noves construccions de cases de la ciutat fins que el patriarca d'Aquilea ho va prohibir.




Al costat, en el mateixa muntanyeta on es troba l'amfiteatre, hi ha una gran vistosa església dedicada a Sant Antoni, que forma part d'un monestir, tot construït enels anys treinta del segle passat. El conjunt d'estil neorromànic, té un campanar d'altura considerable.


 


Des d'aquesta església caminarem en direcció al port per un passeig vora mar que s'anomena Riva. Pel camí ens trobarem amb la catedral de la ciutat dedicada a l'Assumpció de Maria. L'origen de l'església és del segle IV, però a patit diverses modificacions i reparacions.



I de seguida arrivarem al port de Pula i el més interessant és passejar per aquesta zona d'antigues drassanes per la nit per que és quan apareixen els gegants de llum. Sòn unes enormes grues que s'enlluernen amb llums de colors i si el dia és especial els colors van a joc com quan Croàcia va arribar a la final del mundial de futbol de 2018. Els gegants lluîen amb llum blanca, roja i blava, els colors de la bandera croata.
    

Continuant passejant vora port arribarem a l'església de Santa Maria de Formosa una joia bizantina del segle VI de dimensions considerables del que hui sols queda en peu una xicoteta capella, la resta va desaparèixer al segle XIII.




I acabarem el nostre recorregut per la façana marítima de Pula en l'església de Santa Maria, situada en la part interior de la gran plaça que hi ha darrere de la capella bizantina que acabem de visitar.  Es tracta d'una edificació medieval senzilla del segle XII que es creu que ocupa el mateix solar d'un antic temple romà. 







 


















































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada