divendres, 26 de juliol del 2024

El castell de Cullera, les millors vistes de la mar i les marjals del Xúquer

 Hui ens quedem a casa per que l'entrada de hui ens porta a la població de Cullera que està ubicada en un lloc privilegiat, entre mar, muntanya, marjal i riu. Cullera va ser atacada pel corsari turc més temut de l'època conegut amb el nom del pirata Dragut. En la nit del 25 de maig de 1550 es va produir el saqueig de la ciutat per part dels corsaris turcs i s'emportaren gran quantitat d'ostatges que segons la llegenda foren canviats per diners en la cova coneguda avui com a cova del pirata Dragut, convertida en museu.



La visita dels edificis notables del centre i el seu bucòlic barri del pou ho deixaren per a una altra ocasió hui ens centrarem en la zona del castell al que s'arriva a través d'un calvari amb les seues deu i tantes estacions on es representa el via crucis de Crist en panells ceràmics.


La primera parada en el nostre camí d'ascens la farem en la torre de la Reina Mora, construïda en tècnica tapial en època islàmica. La llegenda diu que una mora casada s'enamorà del fill del cadí i junts planejaren matar a l'espòs. Un lloro va delatar els plans al cornut espòs i la infidel parella va ser ajusticiada. Al segle XVII  es va convertir en una ermita dedicada a Santa Anna. Des d'aquesta torre ja es pot gaudir d'unes bones vistes.



El costerut camí d'ascens continua deixant darrere els casalicis del calvari fins que s'arriba al cim on es troba el castell i el santuari de la Mare de Déu del Castell que es va aixecar els darrers anys del segle XIX. Segons la llegenda un pastor d'Utiel que tenia el ramat per aquesta zona, va trobar dues escultures de la Verge Maria en una cova, una la va donar a Cullera on estava treballant i l'altra a Utiel, d'on ell era. 



A l'interior, al presbiteri i dins d'un baldaquí es troba la imatge de la Mare de Déu de l'Encarnació o Mare de Déu del Castell. Els cullerots celebren les festes en el seu honor després de pascua. A l'interior trobem interessants pintures i panells ceràmics.




La següent visita serà ja el castell de Cullera una construcció del segle IX en època califal, ara sols queda el nucli central però abans tenia dues albacares rodant que servien de protecció de la gent del poble i del ramat. 


A l'interior es poden gaudir de diferents estances típiques d'un castell com són el pati d'armes, l'aljub i la torre major. Aquesta torre va ser modificada per a adaptar-la als usos de la infanteria i es va haver de llevar les voltes que cobrien les dues plantes interiors. Aquesta torre es va rematar amb una xicoteta espadanya.


Des de les terrasses de la torre major i del pati d'armes es pot gaudir d'unes espectaculars vistes de la mar Mediterrània, l'illa dels pensaments, el riu Xúquer, la ciutat de Cullera i dels arrossars que la rodejen.










I abans de deixar el castell entrarem la capella gòtica del castell construïda en el segle XV, al segle XVI s'en construeix una altra igual al costat formant un conjunt en forma d"L". Hui és part del museu arqueològic i recull peces de diferents èpoques.



Una explanada davant del castell i del santuari orientada a llevant ofereix vistes als colosals edificis de la platja de Cullera i d'altra torre octogonal que formava part d'una de les albacares. A aquesta explanada es pot accedir mitjançant funicular o en vehicle propi.






1 comentari:

  1. Gràcies Per Fer una explicació tan ampla de Cullera , la Població no es platja i arena , te molta historia i cal coneixer els seus racons i Guadir de la ciudat que es molt bonica

    ResponElimina