dijous, 4 d’octubre del 2018

Levoča, patrimoni de la humanitat eslovac

Tercera entrada dedicada a muralles, hui anem cap a l'est del continent europeu per conéixer una ciutat eslovaca, Levoča, declarada patrimoni de la humanitat en juny del 2009, un mes després de la meua visita. Una joia del renaixement que cal visitar si viatges per la zona est del país.



Entrarem per la porta més coneguda de la ciutat, la porta de Košice, que forma part d'un dels recintes emmurallats millor conservats del centre d'Europa. I només passar-la descobrirem l'encant de la ciutat, un entramat de carrers de cases baixes pintades de diferents colors.





Al costat de la porta de   Košice, està l'església del Sant Esperit, construïda al segle XVIII en estil barroc com a part del nou convent de l'ordre franciscà dels minoristes.


Caminarem cap al centre i passarem per davant de la casa Thurso, un edifici renaixentista del segle XV que destaca pels frescos de la seua façana. Aquesta casa va pertànyer a una rica família hongaresa que comerciava amb coure i que estigué associada amb la poderosa família alemanya dels Fugger, una branca de la qual arribà a explotar les mines de mercuri d'Almadén en la Manxa.




I finalment arribarem a la plaça del mestre Paul, una de les més grans del centre d'Europa i on es troba l'antic ajuntament, un edifici renaixentista amb un imponent campanar.






El seu interior es pot visitar perque és la seu del museu nacional eslovac de la regió d'Spišs, més interessant pel mateix edifici que per les obres exposades.



Però l'edifici més important i reconegut de la plaça és l'església de Sant Jaume, un dels millors exemples del gòtic eslovac i del que no vaig poder visitar el seu interior perque una xica en tancà la porta als nassos. Així que hui en dia no sé com és l'altar gòtic de fusta més alt de la cristiandat, obra del mestre Paul.



Sense eixir de la plaça podem veure la gàbia de la vergonya que data del segle XVI, on eren exposats aquells ciutadans i forasters que havien atemptat contra les bones i correctes formes.


I en una de les cases d'aquesta meravellosa plaça hi ha un museu en la casa del mestre Paul amb obres d'aquest famós escultor del segle XVI.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada