dissabte, 23 de juliol del 2016

L'ille de la Cité, la llavor de Paris

Hui viatgem a una illa de no més de 23 hectàrees amb poc més de 1000 habitants però de segur que és una de les illes que més turistes rep i està situada al mig del riu Sena.

L'ille de la Cité es creu, encara que hi ha altres teories, que va ser l'origen de la ciutat de París perque en ella vivia la tribu gal·la dels parisis en el 250 a C. Els romans l'ocuparen en el 50 a C i hui és el cor d'una de les ciutats més importants del món.


El monument més majestuós i conegut de l'illa és la catedral de Notre Dame, dedicada a la mare de Jesucrist però en època romana hi havia un temple dedicat a Júpiter i posteriorment hi hagué una catedral merovíngia i una església dedicada a Sant Esteve.
El fet històric més rellevant succeït a la catedral, pot ser siga, l'autocoronació de Napoleó com a emperador.




L'illa va sofrir una profunda remodelació urbanística en el segle XIX i moltes cases medievals i fins i tot l'hospital més antic de Paris, l'Hôtel Dieu, fundat al segle VII van desaparèixer i més de 20000 persones desplaçades. D'aquesta època podem contemplar davant de la catedral l'actual edifici de la prefectura de policia.


Per darrere es troba el palau de justícia que va ser primer palau reial entre els segles X i XIV fins convertir-se en presó.


El palau va viure unes hores intenses durant la Revolució Francesa per la quantitat de presoners importants que s'hi varen instal·lar i el seu tràgic destí, entre ells la reina Maria Antonieta. Hui hi ha un museu on s'explica tot ubicat a la Conciergerie.


I per acomiadar la trilogia dedicada a illes europees visitaren una de les joies de l'art gòtic mundial, la Sainte Chapelle. Va ser construïda per ordre del rei i sant Lluís IX en l'any 1245 per a que contenir diverses relíquies de la passió de Crist que el rei havia comprat a l'emperador bizantí Balduí II. Es divideix en dues sales la capella baixa amb una espectacular policromia i l'alta amb les millors vidrieres de Paris.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada