dissabte, 18 de juny del 2016

Vilnius, l'explosió del barroc

Vilnius és la capital de Lituània, l'últim país que va adoptar l'euro com a moneda i serà la segona parada en el nostre viatge europeista que començarem la setmana passada.
La ciutat té un dels centres històrics més grans del món i per la quantitat d'esglésies barroques i carrers amb edificis ben conservats,  l'UNESCO la va declarar patrimoni de la humanitat. És impossible veure-la en un dia per tant he decidit fer més d'una entrada, hui sols visitarem la part del centre on eNs trobem els edificis més emblemàtics.


Entrarem per la porta de Basilia del segle XVIII, que dóna pas a les restes d'un monestir que va ser convertit en presó pel tsar.



A l'interior hi ha un gran pati amb jardí i l'església de la Santíssima Trinitat que necessita urgentment una restauració i dedicada al culte catòlic de ritus oriental.

 
Eixim al carrer de nou i contemplem un dels més bonics racons de la ciutat, el carrer que va a parar a la porta de l'Aurora.


Travesarem per baix d' un arc que hi ha a l'esquerra per gaudir de la sorprenent església de l'Esperit Sant que hui en dia és el centre espiritual de la comunitat russa ortodoxa però d'estil barroc perque es va construir al segle XVII.



Eixim de l'església per entrar en una altra, en aquest cas la de Santa Teresa de ritus catòlic i construïda també al segle XVII. 


Seguirem fins al final del carrer on ens trobarem amb la porta de l'Aurora, l'única porta de muralla que es conserva. Dalt té una xicoteta capella amb una imatge de la Mare de Déu molt visitada pels fidels.




Si agafen el carrer en sentit contrari ens trobarem en la imponent església de Sant Casimir, per descomptat que d'estil barroc i dedicada al sant rei polonés patró de la ciutat.



Al costat es troba l'Ajuntament, un edifici neoclàssic construït a finals del segle XVIII que presideix una espectacular plaça.



Creuarem tota la plaça de l'Ajuntament finsa arribar a l'església de Sant Paraskeva que va ser manada construir pel gran Duc de Lituània per a què la seua esposa ortodoxa al segle XIV. L'aspecte actual és del segle XIX.



Continuem caminant pel carrer Pilies, un dels  més comercials de la ciutat amb nombroses animades terrasses i botigues d'ambre.


A la fi del carrer veurem la plaça de la catedral on està el palau reial i també la catedral amb el seu campanar exempt. La catedral llueix un aspecte exterior neoclàssic però a l'interior trobem una preciosa capella barroca dedicada a Sant Casimir.



El palau reial o castell inferior, era la residència dels grans Ducs de Lituània. En el segle XIX va ser destruït pel tsar per evitar el renaixement de sentiments nacionalistes lituans.


I amb un funicular pujarem al Castell Superior per gaudir de les millors vistes de la ciutat des de dalt de la torre de 1419.




Des d'ací es poden veure les tres creus, que sempre havien coronat la muntanyeta al costat del castell però que els soviètics destruïren en 1950.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada