dissabte, 7 de juny del 2014

La plaça major d'Almagro, una espectacular raresa en Castella

La plaça que ens toca visitar avuí està ubicada en una de les ciutats més interessants de la província de Ciudad Real, Almagro. D'origen islàmic es va convertir en la capital del senyoriu de l'ordre militar de Calatrava després de la reconquesta. Al segle XVI s'afincà ací la família alemanya dels Fugger, empressaris i banquers que ajudaren econòmicament a la corona espanyola i reberen com a compensació l'explotació de les mines de mercuri més importants del món, les d'Almadén. Així que això de deure diners als alemanys no es nou d'ara.
Comencem el recorregut per aquesta original plaça fixant-nos en l'extranya combinació de soportals típicament castellans que aguanten les galeries acristalades que pareixen tretes d'un pais del centre d'Europa.


En la plaça es van celebrar multitid de corrgudes de bous fins que van ser prohibides al segle XVIII, però hui en dia és més coneguda per les representacions teatrals que tenen lloc en el corral de comèdies del segle XVII que ha arribat en excel·lents condicions als nostres dies. L'entrada es troba baix els soportals de la mateixa plaça major. Entrar dins et trasllada a l'època de Cervantes i Lope de Vega.


A un extrem de la plaça major es troba el Museu Nacional del Teatre. Està ubicat en l'antic palau dels maestre de l'ordre de Calatrava que posteriorment va ser Cuartel de Caballeria.


En l'altre extrem de la plaça es troba l'ajuntamnet i l'església de Sant Agustí un dels exemples d'arquitectura barroca més interessants de la província.



No està de més fer una passejada pels seus carrers de cases blanques tan típics en la regió de La Manxa.


Un dels edificis més interersants és el conegut magatzem dels Fucares, traducció castellana de Fuggars. Aquesta cnstrucció renaixentista servia de magatzem de mercuri i oficina central de l'empresa. Amb els beneficis trets pel negoci la família manà construir l'església de Sant Blai.


 

L'altra construcció renaixentista que demostra la prosperitat de la ciutat en aquesta època és l'Antiga Universitat, un convent financiat per un acaudalat membre de l'ordre militar que volia fer arribar a més gent el saber.


La darrera visita és el convent de monges calatraves de l'Assumpció. El seu claustre és una de les joies més importants del renaiximent al nostre país.


La seua església i la seua monumental escala també t'impressionaran.



La millor manera de despedir-se de la ciutat és tornar a la plaça major i gaudir d'unes típiques tapes com són les albargines d'Almagro, menudes però sabrosses, o duelos i quebrantos fets amb ou xoriço i cansalada. Als soportals trobaras botigues amb porductes locals





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada