divendres, 25 de gener del 2013

Sarajevo marcada per la història del XX

Vaig a fer-te una pregunta i en funció del que contestes podràs saber quin tipus de persona eres.
La pregunta l'has de contestar ràpidament sense esplaiar-te massa i allà va:

"Que saps de Sarajevo?"

* Si has contestat que és la capital de Bòsnia i Hercegovina de segur que tens menys de 30 anys i que vares ser un alumne aplicat i per això t'aprengueres en el seu dia les capitals europees.
* Si t'has referit a la guerra que desmembrà pels anys noranta aquell país balcànic anomenat Iugoslàvia i que va destroçar  literalment la ciutat durant messos tens més de 30 anys i eres una persona que li agrada estar informada de les notícies que ocorren al món
* Si has pensat que la ciutat va ser seu dels jocs olímpics d'hivern o eres un gran amant dels esports o un romàntic que visqué amb intensitat els anys vuitanta i encara recordes amb enyorança coses d'aquella època com Remedios Amaya en eurovisión, etc..
*Si t'has explaiat contant que va ser ací en aquesta ciutat on començà la primera guerra mondial després de l'atemptat a l'Arxiduc Francesc Ferran i la seua dona Sofia és que eres un gran amant de la història.
Però per visitar i compendre Sarajevo s'ha de ser conscient que tres cultures, amb les seues tres religions, han anat donant color a la ciutat i que la metralla de la darrera guerra ho ha foradat quasi tot. Primer arribaren els eslaus durant l'imperi romà i ací es quedaren deixant la llengua i la fisonomia de la gent actual. Després vingueren els turcs i  feren de Sarajevo la segona ciutat més important de l'Imperi Otomà, sols superada per Estambul, allà pels segles XVI i XVII i dels que han heretat la religió. L'Imperi Austrohongarès va conqerir la zona i l'arxiduc tindria en molta estima o no la ciutat per construir ací el primer tramvia d'Europa.




 
 Per trobar aquell esplendor otomà cal anar al centre històric conegut com Baščaršija. És la part més exòtica i bullíciosa de la ciutat amb numeroses mesquites, madreses, restaurants, una torre del rellotge com en tota ciutat otomana, botigues d'objectes de coure i de souvenirs, una sinagoga medieval, un antic basar convertit en galeria comercial per a vises d'alt límit mensual i un llarg etcetera de coses que fan que un passeig per ací siga tota una experiència perque la massificació de turistes encara no ha arribat.



Per a descansar cal anar a un antic caravansar anomenat Morica Han com ho feien els antics mercaders que pernoctaven en aquesta bonica posada amb un gran pati de pilars i balconades de fusta, quadres i habitacions al primer pis. Hui s'ha reconvertit en botiga de catifes i restaurant. Cal provar el café bosni, beguda nacional heretada del turcs, per la presentació encara que el soll del fons pot desagradar a més d'ú.


Pero Sarajevo és a també centroeuropea per que va pertànyer a l'Imperi Austrohongarès i la zona de Ferhadija ho demostra amb els seus monumentals edificis de finals del segle XIX i principis del XX a l'estil de Viena i Budapest on també podem trobar la catedral catòlica, l'eglésia ortodoxa més gran de la ciutat, el mercat, la flama eterna i moltes coses més. Però caminant cap al riu ens trobem amb el pont del príncep o latinska cuprija junt al qual un terrorista serbi acabà amb els darrers arxiducs i començà la primera guerra mondial.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada