dissabte, 19 de gener del 2013

El poblet de Gruyères

Gruyères és un poble suís de menys de dos mil habitants molt conegut pel seu formatge que curiosament no té forats com molta gent pensa.
La millor manera d'arribar-hi és sens dubte el tren. Des de Lausanne el trajecte costa sobre hora i mija i el servei és excel·lent ja que és prou freqüent i amb una puntualitat exagerada incomprensible per a un habitant d'un país del sud.
Cal agafar dos trens i fer un curt trajecte a peu de cinc minuts. El primer és un còmode i modern tren suís, el segon és de via més estreta i el camí a peu poc ser un poc dur perque s'ha d'anar costera amunt però val la pena fer-ho i evitar pujar amb un autobús. L'ascens a Gruyère des de la "gare" et regala vistes als Alps, trobar-te amb una ermiteta gòtica d'estil més rural i recuperar forces en"la maison du Gruyère", una fàbrica de formatge amb serveis per atreure al turista com és bar-restaurant, botiga i visita guiada.



 Després ja ve el poble, d'un únic carrer peatonal i encantador amb cases antigues i rematat per un imponent castell. Aquest bucòlic conjunt ja enlluernat amb llums de Nadal en va provocar un fort dessig de passar ací les festes nadalenques, trepitjant la neu i oblidant-me de tot.




 





El castell encara que data del seglle XI ha estat remodelat en moltes ocassions i l'interior presenta un aspecte més barroc que medieval. Va petànyer a dinou comtes que visqueren en ell fins el segle XVI quan passa a mans de les ciutats de Friburg i Berna, les acreedores del darrer noble que el va poseïr.

 Hi podem trobar sostres molt ornamentats, tapiços, estufes de porcelana, però és interessant fer la visita. Un poc apartada està l'esglèsia parroquial de sant Teòdul.

Seria imperdonable anar-se'n del poble sense comprar formatge i per als més llèpols uns merenguets cuits al forn que s'acompanyen amb unes salses que venen envasades en pots de vidre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada