divendres, 19 de maig del 2023

Torcello, la primer illa poblada de la llacuna de Venècia.

 La quinta entrada per antigues terres bizantines la farem per una de les illes de Venècia per que cal recordar que els bizantins estigueren a punt de dominar tota la conca mediterrània. Una típica excursió que es fa en Venècia i visitar tres illes. Burano, Murano i Torcello que no es troben en Rivus Altus d'on ve el nom Rialto i on ara està la Venècia més visitada i monumental. 


En Burano ja hem estat, a Murano ja anirem en altra ocasió i hui ens toca visitar Torcello, la zona que més temps porta habitada de Venècia per que va rebre els seus primers pobladors en la meitat del segle V quan fugien d'Atila i els seus huns. Dos segles més tard ja s'havia aixecat una catedral, que visitarem en no res però abans d'arribar cal passajar vora un canal i passar pel costat d'un original pont conegut com a ponte del diavolo.


Més endavant i després de creuar el ponte di Santa Maria s'arriba a l'unica plaça de l'illa on es troben la catedral de l'Assumpció i l'església de Santa Fosca. En total en l'illa que es troba habitada des de l'any 452 hui sols hi viuen onze persones.




L'actual basílica de Santa Maria Assumpta, va ser catedral en el passat amb el seu palau episcopal al costa. Té planta basilical de tres naus delimitades per unes divuit columnes de marbre grec amb capitells d'ordre corinti. 


Però el que cal fixar-se en l'interior de Santa Maria Assumpta és en els seus esplendorosos mosaics d'època romana i bizantina. A destacar el de la Mare de Déu amb els dotze apòstols baix i tot sobre fons daurat.


De la basílica de Santa Maria Assumpta aniren a la veina església de Santa Fosca d'estil bizantí. Els dos temples estan units per unes arcades que semblen part d'un claustre on es troben diverses peces arqueològiques.


Santa Fosca és una església que va ser construïda en els segles XI i XII amb una lògia o porxada gran en la façana principal que permetia escoltar missa a aquells que no tenian permesa l'entrada. Per dins el temple és més auster que la basílica, però té molt d'encant.



Molt prop es troba el museu de Torcello que no vaig poder visitar i de camí podem veure una escultura en forma de cadira que rep el nom del tron d'Atila. Aquesta peça del segle V, època que va viure el rei dels huns, rep erroniament aquest nom perquè Atila mai arribar ací i el que si deuria seure en ell seria el bisbe.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada