diumenge, 28 d’agost del 2022

El Castell de Guadalest, un dels pobles més bonics d'Alacant.

 Hui anem a conéixer una biblioteca ubicada en una casa nobiliària d'un menut poble de la Maina Baixa bicat a quasi sis-cents metres sobre la mar Mediterrània i que milers de turistes de la Costa Blanca visiten cada any. El poble es diu des de no fa massa temps el Castell de Guadalest i a banda de ser conjunt històric-artític està rodejat d'un espectacular paisatge.



Cal deixar el cotxe en la part baixa del poble on hi ha diferents museus com són el de salers, el medieval de la tortura, el de pessebres de nadal i acostar-se al típic llavador on les dones del poble feien la bugada i intercanviaven informacions del poble en un temps on no existia la rentadora.



I per una suportable costera i després de travessar un túnel en la muntanya delimitat per l'antic portal de sant Josep s'arriba a la part alta i més antiga del poble on estan ubicats la major part de les edificacions més monumentals.




En la plaça de Sant Gregori està l'escultura dedicada a aquest sant, patró del poble que celebra la seua festa el nou de maig. aquesta festa està organitzada any rere any per la gent jove de el Castell de Guadalest.



L'església està dedicada a la Mare de Déu de l'Assumpció, patrona de la població a la que se li dediquen les fetes a meitat d'agost. Poc queda del temple del segle XVIII per que va patir severs danys durant la guerra civil. 



Just al seu costat es troba la casa Orduña una família d'origen basc que vingueren al Regne de València al segle XVI i que aixecaren aquesta casona després del terratrèmol de 1644, quan el castell quedà inhabitable. Hui en dia està dedicada a museu.



Diferents tipus de mobiliari antic es poden veure en les diferents habitacions, però cal destacar una pintura del segle XVI, obra del mestre d'Alzira on es representa la dormició de la Mare de Déu i que pot ser que formara part de l'antic altar major de l'església.



Diferents habitacions exquisitament decorades es poden veure durant la visita de la casa com són la cuina, el menjador, el dormitori i com no la biblioteca motiu de l'entrada de hui que és la sissena de l'any dedicada a llocs on es custodien llibres.





Baixant nes escales es torna a la planta baixa on s'accedeix a les restes del Castell de Sant Josep aixecat pels musulmans al segle XI i destruit per dos terratrèmols en 1644 i 1748 i les voladures durant la guerra de Successió.


Des del castell de Sant Josep podrem gaudir d'unes espectaculars vistes a l'embassament del riu Guadalest. Es pot gaudir de les seues espectaculars aigües blaves on realitzant un creuer amb uns vaixells solars.




Altres monuments que marquen el paisatge de Guadalest i que són quasi inaccesibles són la torre del castell de l'Alcozaiba, aixecat pels musulmants i el seu blanc campanar que no pot faltar en la típica foto que es fa quan es puja a la part alta del poble,






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada