dijous, 18 d’agost del 2022

Castell de Cheverny, Tintin, noranta gossos i una família de nobles l'habiten.

 Hui descobrirem la biblioteca d'un dels cinc castells més recomanables dels més de setanta que es poden visitar en la regió francesa de la Vall del Loira. Aquest castell està situat en la població de Cheverny i pertany a la família Hurault de Vibraye des de fa sis segles i mai ha estat deshabitat. Va ser el primer castell privat en obrir les portes al públic ja fa més de cent anys.



Però abans d'entrar al castell i visitar la zona destinada als turistes, les dependències de l'ala dreta estan destinades a l'habitatge de la família, ens dedicarem i deixar-nos perdre pels bucòlics carrers de cases baixes del poble de Cheverny que té prop de mil habitants.


El monument més destacat del poble, a banda del cèlebre castell és la seua església medieval del segle XII dedicada a sant Esteve, saint-Etienne en francés. Una torre de campanar de base quadrada i una porxada de fusta afegida a la façana sud al segle XVI destaquen a l'exterior.



A l'interior trobarem dues naus gòtiques i un retaule dedicat a la mare de Déu del segle XVII i tota una rastrera d'ornaments i epitafis que ens recordaran que els Hurault de Vibraye han sigut els senyors del poble durant segles.


I ara ens toca anar a la taquilla a comprar l'entrada que va dels 13,50 als 23 euros, per què a banda del castell, es poden recórrer els seus jardins i boscos en cotxe elèctric, passejar en vaixell i visitar l'exposició permanent "Els secrets de Moulinsart", una aventura del reporter belga Tintin inspirada en aquest mateix castell.



El castell encara que és d'origen medieval, com la majoria dels castells de la Vall de Loira va ser renovat. En aquest castell no trobarem un estil renaixentista propi de molts castells de la zona, ací la renovació es va fer al segle XVII de la mà de l'arquitecte Jacques Boyer i amb l'esquisida decoració obra de Blésois Jean Mosnier. Aquest castell va inspirar el palau de Luxemburg de París.


Accedirem al seu interior el primer que apareix és el menjador que va ser habilitat al segle XIX per a grans sopars i recepcions. Està decorat al gust del segle XVII amb murs entapissats amb cuirs i pintures de Jean Monier inspirades amb el Queixot.



Després pujarem una elegant escala de toba blanca d'estil renaixentista on es mosta una armadura del segle XVI i les banyes d'un animal prehistòric trobades a Sibèria i dalt de tot l'elegant capella amb un retaule del Cor de Jesús del segle XIX.



Però abans d'arribar a la capella es passa per diferents habitacions i sales dels apartaments privats. Estan la sala groga o dels naixements, la sal roja, el menjador familiar, però cal destacar l'habitació dels xiquets on encara és possible veure mobles i joguets del segle XIX.



La sala d'armes és una de les més interessants de tot el castell amb una important col·lecció d'armes que va dels segles XV al XVII. El sostre de bigues pintades és especialment bonic com també la pintura sota el fumeral de Jean Monier que representa la mort d'Adonis.



I abans de tornar a eixir a l'exterior visitarem la seua discreta, però bonica biblioteca, motiu de la cinquena entrada dedicada a temples dels llibres, on no sols veurem llibres, també hi ha una xicoteta col·lecció d'instruments musicals.



I ja en l'exterior es pot gaudir dels extensos i no massa vistosos jardins, per què el que sempre ha interessat a la noblesa en aquestes terres és la cacera i per a caçar fa falta bosc, un de cent hectàrees pertany al castell.



I per a caçar a la francesa fan falta gossos i prop de l'exposició "Els secrets de Moulinsart" hi ha una gossera on es crien noranta gossos de cacera anglo-francesos tricolors. L'hora a la qual són alimentats és una atracció més del castell.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada