diumenge, 8 de maig del 2022

Sant Joan de Peu de Port, l'encantador poble del Pirineu porta d'entrada del camí de Sant Jaume a la península.

 Tancarem les entrades dedicades als llocs on reos començaven a pagar pels seus delictes en un meravellós poble de la Baixa Navarra, en territori francés, oficialment Saint-Jean´Pied-de-Port i en euskera Dinibane Garazi.


El poble s'ubica en un lloc de pas que ja exisitia a la prehistòria i que els romans transformaren en calçada. A l'edat mitjana passà a ser part del camí de Sant Jaume i el lloc ideal per a descansar abans de travessar els Pirineus. Nosaltres travessarem el riu Nive o Eborri pel pont de Notre Dame.


I accedirem a l'interior de la localitat travessant el seu recinte enmurallat per la porta que també s'anomena de Notre Dame. Aquesta entrada encara conserva les portes de fusta originals, encara que la imatge de la Mare de Déu del seu nínxol és moderna. L'original se l'emportaren en temps de guerra per protegir-la i mai va tornar.



Després de passar per la porta està l'església de l'Assumpció que formava part d'un complex hospitalari que atenia a malats sense recursos i per descomptat peregrins. Es tracta d'un dels temples gòtics més interessants del País Basc Francés i segons la tradició es va aixecar per ordre del rei de Navarra Sanç el Fort per comemorar la victòria de Navas de Tolosa en l'any 1212.




Al seu interior gaudiren de tres naus separades per unes imponents columnes molt senzilles sense cap decoració que sostenen les dues galeries laterals.  Les vidrieres del absis són uma meravella i també hi ha un orgue del segle XIX.




L'altre monument destacable del centre històric de l'antiga capital de la Baixa Navarra és la pressó dels Bisbes, convertit hui en museu. El seu nom fa referència a dos realitats històriques que ha patit l'edifici, la presència de bisbes i l'ús com a pressó,


Caldrà entrar i baixar unes escales de fusta per a arribar al seu soterrani i així poder descobrir una gran sala de volta ogival, destinada a ser magatzem i en segle XVIII pressó, el motiu de l'entrada de hui que tanca la sèrie de pressons i llocs de càstic per a reos.



Les peces exposades no en són moltes però si resulten curioses, recreacions de  tratges de cavallers medievals i diverses peces arqueològiques sobretot interessants estels funeraris esculpits en pedra i amb formes de creu molt diverses.






Les muralles de Saint-Jean-Pied-de-Port es varen construir al segle XIII i a banda de la porta de Notre Dame, n'existeixen d'altres com la porta de França, el portó del carrer de l'església i la porta de Sant Jaume que és patrimoni de la humanitat.



PORTA DE SANT JAUME

I de la porta de Sant Jaume agafarem el camí per a muntar a la Ciutadella, un recinte fortificat que s'aixeca sobre el turó de Mendiguren. Es va construir en la primera meitat del segle XVI per a controlar la principal via d'accés a Espanya.


Des del turó de Mendiguren podrem gaudir d'unes meraveelloses vistes del centre històric de Donibane Garazi, considerat un dels més bònics de França i de la Vall creada pels rius Nive i Laurhibar que conflueixen ací.


I tornarem al poble descendint per un camí més abrupte que discorre per un típic i frondós bosc atlàntic, utilitzant uns empinats graons. En la primera meitat de l'estiu es pot gaudir de la floració de les fulles d'acant,




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada