dissabte, 21 de maig del 2022

Els museus d'Astorga, des de l'imperi romà al modernisme del segle XX.

 La ciutat d'Astorga ha sigut sempre un important nus que comunica Galícia, Astúries amb la Meseta. Amb més de dos mil anys d'història era la capital minera del nord peninsular en temps dels romans i el seu patrimonia abasta des de l'era romana fins al modernisme. Hui el coneixerem visitant tres dels seus museus.


El primer museu está ubicat en la mateixa catedral de Santa Maria que amb quasi mil anys d'història poseeix un ric patrimoni que desconcerta trobar en un poble de poc més de deu mil habitants.  La façana principal és una meravella del gòtic lleonés i va ser aixecada en la darrera fase de remodelació en estil barroc.



A l'interior trobarem un espai rectangular dividit en tres naus altíssimes i amb molta llum natural. Les naus laterals tenen set altars que són tots una joia. L'altar major obra de Gaspar Becerra és una de les millors obres del renaiximent a Espanya.



El cor ubicat en la nau central data del segle XVI i està realitzat en  fusta fosca de noguera. Cada seient té el seu grup escultòric propi i al centre veurem un enorme faristol de quatre cares i amb forma de piràmide truncada.


El claustre de la catedral resulta més bé discret comparat amb l'espectacularitat de la façana i del propi temple però també convé passejar-lo, és d'estil neoclàssic i va reemplaçar altre d'era medieval. en el claustre hi ha una merovellosa escultura jadcent d'un bisbe i una reproducció de sarcòfag paleocristià del segle IV, l'original està al Museu Arqueològic Nacional de Madrid.



I ubicat en diferents estances de la catedral, com l'antiga escola, la capella de Sant Ildefons o la sala capitular entre altres. A destacar el púlpit de Gaspar Becerra, l'arqueta del segle X de Sant Genadi i multitud d'obres que van del romànic al barroc.




I del museu catedralici se n'anem al Museu del Palau Gaudí ubicat en el palau episcopal que dissenyà Gaudí a principis del segle XX per a reemplaçar l'antic palau devorat per les flames en un incendi dècades abans. És tracta d'un edifici modernista, un dels tres que el geni català dissenyara fora de Catalunya.


Del palau cal destacar per la seua exuberant decoració i lluminositat l'antiga capella del palau d'estil neogòtic  amb les seues espectaculars vidrieres historiades, i la decoració mural que decora els dos murs laterals.


També cal passejar-se per la galeria de darrere que ofereix unes vistes immillorables de l'arquitectura del propi palau i de l'absis de catedral de Santa Maria, dos verdaderes joies de l'arquitectura en una mateixa foto.


El palau epsicopal de Gaudí s'articula en quatre plantes amb diferents espais museístics. El soterrani està dedicat a les restes arqueològiquesamb col·leccions de monedes, d'epigrafia i de làpides ubicat en un espai molt gaudinià.


A la planta baixa trobarem un espai diàfan on s'ubica la major part de la col3lecció museística del museu on trobarem una mostra que va des l'era paleocristiana, passant pel romànic, gòtic i barroc, procedents de tota la diòcesis d'Astorga.


El despatx del bisbe és sense cap mena de dubte altra estança que cal visitar, la llum que deixen passar les seues vidrieres donenun ambient màgic al lloc que teenia el bisbe per a treballar i despatxar assumptes. El palau mai va ser habitat per cap bisbe.


Abandonarem el palau per a anar a visitar el tercer i darrer museu de hui però abans ens acomiadaren de les tres escultures de àngels que va dissenyar gaudó per a rematar les cobertes del sostre i que sostenen cadascun d'ells un atribut típic de bisbe.



I la segona entrada dedicada a museu l'acabarem en el Museu Romà d'Astorga que aprofita la volta d'un antic edifici del foro romà conegut com l'Ergàstula que significa pressó d'eclaus. Per tant no cal esperar un edifici massa bonic ni ornamentat però si amb molta història.


El museu repartit en l'ergàstula i un nou eifici adjacent compta amb una important col3lció de làpides funeràries però el que més me va sorprendre a mi varen ser les restes d'unes pintures pompeianes descobertes en la meitat del segle passat.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada