diumenge, 5 de desembre del 2021

El noroest de Bukharà, madresses, mesquites, mausoleus i forticacions

 Continuarem viatjant més cap a l'est i ens detindrem en un dels països més interessants per a visitar de l'Àsia Central, Uzbekistan. La ciutat de Bukhara és la més monumental on hui xafarem la part més septentrional i occidental del seu nucli antic on descobrirem dues escoles alcoràniques anomenades madrasses que venen a ser com monestirs amb cel·les islàmics.


La ruta de hui començarà molt prop d'on va acabar una altra fa any i mig quan visitàvem aquesta ciutat de Bukhara amb tan gran patrimoni arquitectònic. El primer que farem serà contemplar les espectaculars muralles que protegeixen la fortalesa d'Arq.


Aquesta fortalesa es va construir no es sap quan, però ja es té referències d'estar habitada pels governants de la cituat al segle VI. El darrer visir hi va viure ací fins l'any de l'ocupació de l'exèrcit bolxevic rus en 1920.



Al seu interior trobarem de tot, mesquita, saló de tron i museus. Molt famosa va ser també la seua biblioteca que tant va alabar el filòsof i metge Avicenna i de la que segurament va desaperèxer en alguna de les ocupacions i posteriors destruccions que ha patit el fort.







Més cap a ponent trobarem una mesquita davant un curiós estany. Es tracta de la mesquita de Bolo Haouz, construïda al segle XVIII. El sostre és sostingut per vint columnes de fusta que al reflectir-se a les aigües de l'estany li ha valgut el sobrenom de la mesquita de les quaranta columnes.



Més cap a l'oest trobarem dos mausoleus, el primer que visitarem és el mausoleu de Chashmai Ayub. El seu nom significa pou de Job, profeta de l'antic testament que segons la tradició va fer brollar aigua amb el seu bastó en aquest lloc. Cal destacar la seua cúpula cònica.



El següent és el més menut però més elegant. És el mausoleu d'Ismail Ibn Àhmad. En aquest edifici del segle X està soterrat el fundador de la dinastia Samànida i és la construcció d'arquitectura islàmica més antiga d'Àsia Central.


I hem deixat per al final dues madrasses que es troben una enfront de l'altra. Estan en direcció sud i a la primera que accedirem serà la madrassa d'Abdulloxon construïda al segle XVI i amb una façana i pati interior recoberts de bonica ceràmica.



L'altra madrassa és la  de Modari Khan, que junt amb l'anterior formen part del conjunt Madrassa de Qosh, que significa doble. Les dues es construïren al segle XVI amb una diferència de menys de vint anys.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada