divendres, 2 d’agost del 2019

El vell Toronto,centre històric de la ciutat més gran de Canadà

El que hui coneguem com al Canadà, en la part més septentrional d'Amèrica, va ser un territori que francesos i britànics van anar ocupant durant els segles XVI, XVII i XVIII. En la segona meitat del segle XVIII, la part francòfona va ser cedida als britànics i poc més d'un segle després, tot el territori es declara país independent. Així que durant uns dos segles Canadà formà part de l'Imperi Britànic i hui en dia la reina Isabel segona encara és la seua sobirana.


Toronto és la ciutat més gran del país i es troba en la part anglòfona just a la vora del llac Ontario, a pesar de ser l'urbe més poblada no és la capital, aquesta funció recau en la ciutat d'Ottawa, però si que ho va ser de la província britànica del Canadà en dos períodes curts de temps a meitat del segle XIX.


Començarem la visita en el centre neuràlgic del conegut com a old Toronto, la Nathan Phillips Square on s'ubica el nou Ajuntament, dos gratacels curvilinis units per un més baixet amb cúpula envidrada.


En aquesta mateixa zona està l'històric edifici de l'ajuntament vell, amb la seua torre campanar. Aquest edifici neoromànic es va aixecar a finals del segle XIX i fins a 1966 va ser la seu del govern local.


Per darrere, seguint el James Street fins a una menuda plaça, encara és possible veure una edificació històrica, és l'església de la Santíssima Trinitat. Aquest edifici neogòtic de 1845 és obra de l'arquitecte Henry Bowyer Lane.


La bellesa de l'església queda totalment camuflada en la immensitat del centre comercial Toronto Eaton Centre, de la dècada dels 70 del segle passat. Hui en dia és un dels llocs més freqüentats pels habitants i turistes.


Al mateix carrer d'aquest fastuós centre comercial, el Yonge Street, sobreviuen dos edificis històrics d'estil neoclàssic construïts a principis del segle XX i recorden el panteó de la ciutat de Roma i un temple romà.


Caminant per la Yonge street en direcció al llac s'arriba a l'estació de tren més important de Toronto, la Union Station. L'edifici es va començar a construir en 1913 i hui en dia també és estació de metro i tramvia.


Molt prop en l'altra illa de cases està un dels conjunts arquitectònics més impressionants de la ciutat. Es tracta del Hockey Hall of Fame, un museu dedicat al hockey i l'AllenLambert Galeria, obra de Calatrava.




Al costat està el Sony Centre for the Performing Arts, el teatre més gran del Canadà que es va aixecar amb donacions de rics industrials de la ciutat per proposta del carismàtic alcalde Nathan Phillips.


Si continuem caminant per Front Street, deixant darrere l'estació i el teatre, arribem a un dels edificis més originals de la ciutat, el Gooderham building. Aquest icònic edifici de finals del segle XIX va ser les oficines d'una destil·leria.



El mercat de Sant Llorenç no es troba massa lluny i és un lloc pintoresc que obri a les 5 del matí i ofereix tota mena de productes frescos.


I davant del mercat està la catedral de Sant Jaume, un temple anglicà construït en estil neogòtic sota les restes d'un temple anterior de fusta.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada