dijous, 6 de juny del 2019

La nova Tbilissi, capital de la Geòrgia del segle XXI

Geòrgia és un estat europeu que mira cada vegada més cap a Europa i els Estats Units després d'abandonar la Comunitat d'Estats Independents, una associació d'estats i repúbliques que abans formaven part de l'URSS. En 1998 aquest país del mar Negre va patir una guerra amb milícies de zones separatistes del seu territori com són Ossètia del Sud i Abàsia, ajudades per Rússia, des de llavors Rússia i Geòrgia no tenen cap mena de relació ni comercial ni diplomàtica i la Unió Europea és el principal soci comercial d'aquesta exrepública soviètica.


Anem a començar el nostre recorregut per la ciutat nova en el monument més imponent de la ciutat encara que farem alguna que altra incursió al centre històric. Aquest edifici tan opulent és la catedral de la Santíssima Trinitat o Sameba.


La seua construcció es va iniciar en l'any 1995, després de la caiguda del comunisme i la independència del país. Es volia commemorar el 1500 aniversari de la d'autocefàlia de l'església ortodoxa georgiana, vol dir que té papa propi, i els 2000 anys de cristianisme. Geòrgia va ser el segon estat, després d'Armènia en declarar el cristianisme en religió oficial.


Només entrar a mà esquerra trobem un elegant campanar que ben bé ens podría fer pensar que és altra església o ermita. Com mana la tradició ortodoxa els  campanars de les esglésies han d'estar exempts.


Es pot dir que aquesta catedral és la tercera ortodoxa més alta del món i per tant es veu des de qualsevol punt de la ciutat.


Prop de Sameba està el Palau presidencial amb la seua cúpula de vidre en forma d'ou que va ser inaugurat en el 2009. I just al costat l'original i moderna sala de concerts.


En direcció sud, està el parc Rike, on es pot agafar el telefèric i passejar pel pont de la pau. Un pont de viannants de 150 metres que travessa el riu Kurà, donant un toc de modernitat a la ciutat vella de Tbilissi.




Un modern Tbilissi, imitant la clàssica arquitectura georgiana heretada dels turcs, està construïnt-se prop de la destartalada plaça d'Europa.



I en un xicotet Pujol vora al riu Kurà, s'aixeca l'església de l'Assumpció o església de Metehki. Aquest temple d'origen medieval es va restaurar als anys vuitanta, gràcies a la vaga de fam que va fer el president de la República Zviad Gamsakhurdia en plena era soviètica.



Una espectacular escultura eqüestre del rei Vakhtang I Gorgasali rendeix homenatge al rei sant que va salvar el regne de la invasió persa al segle V.


Una bucòlica capella  està baixant unes escales quasi quasi a la mateixa voreta del riu i que es coneix com la capella baix Metekhi.



Al crear el riu està ja el Tbilissi històric, caminant al llarg del carrer Kote Afkhazi arribarem a una església armènia del segle XV, que va ser biblioteca en era comunista i ara és disputada pels ortodoxos armenis i ortodoxos georgians.


Molt prop s'ha restaurat molts edificis i carrers i la zona s'ha convertit en el millor lloc per a anar a menjar i de copes. Una popular escultura representa a un tamada, Mestre de cerimònies i de brindis en un sopar o dinar familiar o d'amics en Geòrgia.




I a un llarg passeig està la plaça de la llibertat, presidida per una enorme columna que sosté a un daurat Sant Jordi que dóna nom al país. Abans estava l'escultura de Lenin.




Un bonic edifici neomorisc del segle XIX destaca per damunt de tota la resta d'edificis que formen la plaça i que hui en dia està ocupat per botigues.


I la ruta d'avui acaba passejant vora el poc que queda de les antigues muralles medievals de la ciutat de Tbilissi, que de poc valgueren per que la ciutat va ser ocupada per molts imperis invasors.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada