divendres, 1 de març del 2019

Victòria-Rabat, la capital de Gozo

Després de tres setmanes visitant verdaderes megalòpolis de tres continents, hui comença la segona part del nostre viatge urbanita de sis entrades que està dedicat a ciutats on es respira l'ambient de poble però amb una dilatada història i ric patrimoni.



L'estat maltés està compost per tres illes Malta, Gozo i Comino. La capital del país és La Valetta, situada a l'illa de Malta ( http://ferranlerma.blogspot.com/2013/06/la-valetta-la-nova-casa-dels-cavallers.html ) i la capital de Gozo és Victòria-Rabat que hui visitarem.


Aquesta ciutat habitada des de temps immemorials, era coneguda amb el nom de Rabat, mot d'origen àrab com és també l'idioma maltés, però en 1887, amb motiu del 50è aniversari de l'arxiconeguda reina Victòria, se li va canviar el nom. Per aquella època, l'illa de Gozo i Comino van formar una nova diòcesi i la nova catedral seria l'església de l'Assumpció  a l'interior del recinte fortificat de Citadel.




La catedral que podem visitar hui en dia es va construir al segle XVIII en estil barroc però es sap que en aquest lloc hi va haver un temple romà dedicat a Juno. Cal destacar al seu interior la pintura al sostre que simula una cúpula i el museu de la catedral.


Però el que cal fer és deixar-se perdre's per la Ciutadella, un recinte emmurallat amb algun que altre carreró i cases en estat ruïnós que et porten de seguida a l'era medieval.






Es pot gaudir d'unes impressionants vistes de l'illa de Gozo si es passeja la ronda de muralla que encara que té trams que reclamen una restauració, és del tot recomanable el passeig.



Fora de la muralla de la ciutadella es troba Rabat, nom que ve de l'àrab i significa raval o suburbi. Es tracta d'un bulliciós barri, ple de comerços, com cal esperar en una capital d'illa amb trenta mil habitants.


El seu monument més important és sense cap mena de dubte, la basílica de Sant Jordi, temple barroc d'origen medieval.


Les pintures murals i la decoració d'aquesta església só realment sorprenents i no tenen res a envejar als de la pròpia catedral. Però cal recordar que la catedral en realitat era altra parròquia que es va erigir catedral en el segle XIX.



Cal recòrrer els seus carrers i gaudir de l'essència de Malta, perque Victòria-Rabat no és tan turístic com poden ser altres llocs de l'illa com La Valetta o Mdina. (http://ferranlerma.blogspot.com/2018/09/mdina-la-capital-de-malta-abans-de.html)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada