dissabte, 16 de juny del 2018

Oslo, la capital escandinava junt al fiord

En l'any 1905 va succeir un procés polític conegut com a la dissolució de la unió entre Suècia i Noruega, com a fruit de les aspiracions nacionalistes dels noruecs que durant quasi un segle reclamaven ser un poble independent. Així naixia un nou estat amb un nou rei.  El nou monarca adoptaria el nom de Haakon VII i acceptaria el seu càrrec després d'un plebiscit on un 76 % de la població triava monarquia versus república.


Arribarem a Oslo en tren i darrere de l'estació, en una bonica plaça, un enorme i dòcil tigre que sembla fugir atemorit de l'ambient urbanita, ens rebrà calorosament. Oslo té el sobrenom de la ciutat tigre després de la publicació del poema de Bjørnstjerne Bjørnsone  on es descriu la lluita entre un cavall que representa el tranquil camp i un tigre que representa la insegura ciutat.




Molt prop i al costat de la mar el modern i blanc edifici de l'òpera ens permet passejar-nos per una de les seues costerudes parets i gaudir de boniques vistes.





Cal fixar-se en l'illa-escultura de nom She Lies. És una interpretació tridimensional que l'artista Monica Bonvicini va fer del mar de gel, una pintura de Caspar David Friedrich.


De camí cap al castell de la ciutat ens aturarem en una zona anomenada Kvadraturen, la zona on el rei Christian IV va decidir construir de nou la ciutat després d'un devastador incendi de 1624. Alguns edificis dels segles XVII i XVIII encara estan en peu com l'antic ajuntament.


I després d'aquesta breu parada pujarem al castell, Akershus Festning, on gaudirem d'una fortalesa amb més de 700 anys d'història i seu de diversos museus i instal·lacions defensives.


Al seu interior gaudirem de diverses sales amb sabor medieval com és la sala d'Olav V i el pati renaixentista Borggarden.



Al costat del castell s'erigeix l'espectacular edifici de l'ajuntament on cada any es fa la cerimònia d'entrega del premi nobel de la pau i que ja visitarem fa quatre anys. http://ferranlerma.blogspot.com/2014/10/lajuntament-doslo-un-simbol-del-segle.html


Ara caminarem costera amunt per trobar-nos amb el palau reial, Slottet, manat construir pel rei suec Carles Joan en l'any 1818, quatre anys més tard del traspàs de Noruega de mans daneses a mans de Suècia. En 1848 va ser inaugurat pel rei Òscar I i fins a l'any 1905 no va ser la residència oficial permanent d'un rei noruec.




Caminarem a través dels bonics jardins que l'envolten a busca el teatre nacional construït  al segle XIX utilitzant rajola i imitant l'estil barroc.


I just en aquest lloc iniciarem el camí de descens cap a l'estació al llarg del carrer més animat i excitant de la capital de Noruega, el Karl Johans Gate.


Uns centenars de passes avall ens trobem amb el parlament del país, construït en la segona meitat del segle XIX, quan Noruega encara era vigent la seua unió amb Suècia.


I ja quasi arribant a l'estació entrarem a visitar la catedral d'Oslo, un edifici del segle XVII acabat al segle XVIII i decorat amb pintures modernes.



I per aa agafar forces res millor que beure una beguda calenta al café de la catedral, un bonic edifici que sembla un palau renaixentista.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada