divendres, 1 de juny del 2018

Budva, la bucòlica ciutat veneciana de la costa de Montenegro

El 3 de juny de 2006 Montenegro declarava la seua independència d'aquell país que s'anomenava Sèrbia i Montenegro i que quasi vint anys abans era part de Iugoslàvia. Així que començarem d'est a oest una ruta d'entrades al llarg de països europeus que decidiren separar-se i proclamar-se independent.
La separació de Sèrbia i Montenegro va ser l'única pacífica ocorreguda als Balcans, després de la celebració a Montenegro d'un referèndum d'autodeterminació però així i tot van haver certes coses estranyes en el procés. La cosa estava molt renyida, els serbis van intentar enviar autobusos de votants a Montenegro, aquestos tancaren fronteres i a la fi i per un ajustat marge, els montenegrins esdevingueren independents.


L'illa d'Sveti Stephan es troba a sis quilòmetres del centre històric de Budva i és un dels llocs més exclusius del Mediterrani. Era poble de pescadors des del segle XV i en els anys cinquanta els poquets pobladors que hi havia foren expulsats i el lloc es va convertir en hotel, no per a tots. Sofia Loren i Marilyn Monroe han passat moltes nits ací.


El centre històric de la ciutat presenta una arquitectura típicament veneciana i està rodejat de muralles. No és estrany tenint en compte els tres-cents anys que els venecians estigueren ací tres-cents anys.



Només entrar ens trobarem amb una enorme campana que mai ha sonat i és fruit d'un rodatge cinematogràfic.

La zona fortificada de la ciutat es recorre en molt poc de temps a través de bonics carrers amb cases de pedra on en tot moment s'és conscient d'estar tocant  l'Adriàtic.







Tres són les esglésies que poden trobar en aquest espai tan reduït de centre històric, la més antiga potser siga la de Sant Ivan, construïda al segle VIII i renovada en estil gòtic al segle XV. A finals del XIX s'hi va afegir el campanar.


L'església de la Santíssima Trinitat és de culte ortodox i al seu interior es poden trobar unes pintures murals i iconoclast fascinants.





La darrera església que ens queda per veure és la de Santa Maria de la Punta i a pesar de ser molt menuda es troba en un lloc privilegiat sobre unes roques besant la mar.


I per a acabar aquesta bucòlica ruta sols ens queda pujar a la ciutadella, una fortalesa situada en la zona més alta del centre històric de la que ja es tenia notícies al segle XV però que sembla ser de temps dels  grecs.


Les vistes a la mar, a la platja i al centre històric de Budva des de dalt de la ciutadella són realment espectaculars i cal gaudir-les amb calma i tranquil·litat.



L'illa de Sant Nicolau està a un quilòmetre de la costa continental i és un lloc d'excursió, sobretot en estiu  per a gaudir de la seua platja.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada