El darrer viatge que vaig fer amb els meus pares va començar en Praga i va acabar en Saltzburg, una de les parades va ser la capital d'Hongria, que s'havia reinventat cent cinquanta anys abans a l'unir-se la part del palau reial, Buda amb l'antic poble agrícola Pest.
La part que visitarem hui, Pest va saber enganxar-se al corrent de modernització de ciutats que creuava Europa entre els segles XIX i XX convertint-se en un dels llocs de visita obligada del vell continent.
Arribarem a Budapest en tren a l'estació de Keleti Pályaudvar des de qualsevol ciutat del centre d'Europa, construïda entre 1881 i 1884 i amb unes impressionats sales decorades amb daurats i pintures murals.
Des d'ací agafarem el metro fins a arribar a l'estació de Fórvam Tér. Allí ens espera el mercat central de Budapest, una espectacular estructura de rajola, ferro i vidre on es pot comprar i degustar la cuina local. Va ser construït a finals del segle XIX i quasi destruït en un bombardeig de la segona guerra mundial.
Creuant el pont que es troba enfront i després de gaudir del pas de les aigües del Danubi, encara que ja no estiga'm en Pest poden trobar elegants edificis com els Banys Géllert que obriren les seues portes en l'any 1918 i on escara és possible relaxar-se amb les calentes i sulfuroses aigües que es troben baix el sol de Budapest.
Ja relaxats tornarem a Pest i caminarem bordejant el Danubi per a quedar-nos a babau amb les meravelloses vistes de Buda, el seu palau reial i el bastió de pescadors, caminarem fins a arribar al centre de la ciutat.
El primer monument destacable que trobarem és l'església parroquial del centre, l'edifici més antic de la ciutat, construït al segle XI sobre el lloc d'enterrament de Sant Géllert. Al segle XIV es reformà en estil gòtic i després de l'incendi de 1723 es va reconstruir en estil barroc. Curiosament al seu interior encara hi ha mihrab d'estil otomà que assenyala la direcció de La Meca.
Caminant cap a l'interior de Pest i deixant a les nostres esquenes el riu Danubi entrarem en el barri jueu, que al segle XIX estava als afores de Pest. La Gran Sinagoga és el seu monument més emblemàtic d'estil bizantí-morisc que es va construir a mitjan segle XIX. El preu de l'entrada que inclou visita guiada és abusiu.
Al patí interior una escultura recorda als sis-cents mil jues hongaresos que moriren durant la segona guerra mundial. Té forma de l'arbre desmai i va ser costejada en part per l'actor Tony Curtis.
Molts són els edificis del segle XIX i XX que fan d'aquesta part de la ciutat una de les zones més elegants i boniques d'Europa, un d'ells és la sala de concerts Vigadó, decorada amb figures de balladors i bustos de reis.
El carrer Váci és el més comercial i important de Budapest, discorre paral·lel al riu Danubi i en ell es poden trobar les millors botigues i cafeteries de la ciutat.
I acabarem la nostra visita en la basílica de Sant Esteve dedicada al primer rei magiar que es batejà i va convertir al cristianisme a tot el seu poble. Aquesta grandiosa església és de meitat del segle XIX i té planta de creu grega.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada