dijous, 1 de març del 2018

Szczecin, la ciutat polaca amb un peu en Alemanya

Szczecin és la ciutat més poblada del nord de Polònia i està ubicada al costat d'un riu, l'Òder, d'un llac, el Dabie, i a tan pocs quilòmetres del Bàltic, que és una de les ciutats amb més activitat portuària del país. La veïna Alemanya està tan prop que des de Berlín es pot arribar utilitzant el bitllet de la regió de Brandeburg.


Estar tan sols a 10 Km de la frontera alemanya i tan prop del Bàltic, en la històrica regió de Pomerània, ha fet que aquesta ciutat haja canviat de mans en diverses ocasions. Al segle XII el duc de Pomerània va ser vassall del Sacre Imperi, també ha estat ocupada per danesos i suecs i per descomptat per alemanys en diversos períodes històrics. el darrer durant la segona guerra mundial, quan va ser destruïda quasi per complet durant un bombardeig aliat.


El que farem serà arribar amb tren a la seua estació principal des de Berlín i anirem a buscar aquells edificis històrics que quedaren en peu i d'altres que es reconstruïren. Molt prop de l'estació es troba un dels monuments més antics, l'església de Sant Joan Evangelista, que forma part de la interessant ruta dels edificis gòtics de rajola roja que recorre la zona del Bàltic. Aquest temple del segle XII forma part d'un antic convent franciscà i resulta molt curiosa la seua diminuta torre campanar de color rosa.



De camí cap al centre històric ens trobarem amb un bonic edifici blanc i una enorme torre que és la seu de la Universitat de Medicina de Pomerània, ubicada ací en l'any 1948.


I molt prop, sobre un xicotet pujol, està la catedral de Sant Jaume, un edifici imponent en procés encara de reconstrucció i que té els origens en el segle XII.


El seu interior sorprén per la seua amplitud i per l'altura de la nau i per les seues vidrieres. Encara és possible trobar peces d'art del període gòtic en el museu i es pot pujar a la torre de 110 metres per a gaudir d'unes bones vistes.


Continuarem el nostre camí fins a arribar a un impressionant edifici blanc, és el castell dels ducs de Pomerània. La seua construcció es va iniciar al segle XIII i hui en dia encara està en procés de reconstrucció. Al seu interior hi ha un museu, es fan representacions d'òpera i hi ha un bon restaurant.


Quasi al costat i encara en peu es pot visitar la torre de les set capes, un edifici del segle XIV que formava part de les antigues muralles.



Ara caminarem a buscar el riu fins a arribar a la plaça on es troba l'antic ajuntament, la seu del museu d'història. Aquest edifici gòtic del segle XV, va recuperar la seua original façana en la restauració de 1975 i la façana sud és d'estil barroc.



I ara sí que arribarem fins al riu per a fer una agradable passejada per una zona coneguda amb el nom de Waly Chobrego, un llarg moll amb edificis històrics del segle XIX on es pot gaudir d'unes impressionants vistes del riu, les seues illes, el llac i el delta en general.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada