divendres, 15 de setembre del 2017

Korcula, la ciutat de Marco Polo

Va ser un 15 de setembre de 1254 el dia del naixement d'un dels viatgers més famosos que ha donat la història, Marco Polo. Aquest home va ser dels primers que va acostar el llunyà Orient als europeus, gràcies a la narració dels seus viatges per aquesta part del món. Així que hui encetarem una nova trilogia dedicada a grans viatgers de la història.
Marco Polo era venecià i els habitants de l'illa croata de Korcula en el mar Adriàtic que en aquells temps pertanyia a la poderosa República de Venècia, diuen que rea d'allí. La capital de l'illa, que rep el mateix nom, està ubicada sobre una xicoteta península a escassos quilòmetres de la Croàcia continental.



Per a accedir a la part vella de la ciutat cal pujar una gran escalinata que es va construir sobre un canal artificial, obra dels venecians, que protegia la ciutat. Dalt de la preciosa escala es troba la torre Revelin del segle XIII.


Però nosaltres deixarem per a més avant l'entrada a la ciutat per aquesta porta i ens dedicarem a rodejar les imponents muralles que la rodegen fins a arribar a la torre de tots sants que rep aquest nom per la veïna església del segle XV decorada en estil barroc tres segles després.


Continuem el passeig per la ronda de la muralla fins a la torre Zakerjan, hui en dia exenta del cinturó de la muralla i convertida en un bar de copes.



I per fi trobem la més lluidora de les torres d'aquesta inspecció al recinte emmurallat de la ciutat de Korcula, la torre barabigo, que es va construir baix el mandat del Dux Augustino Barbarigo, a finals del segle XV.


El nostre passeig continuarà bordejant el port de la ciutat i gaudint de les espectaculars vistes a la mar, els vaixells i la part nova.



Seguint el nostre cami, bordejant la muralla arribem fins a una altra escalinata que ens permet accedir a la ciutat vella i on es troba la porta del mar, amb l'escut i el lleó venecià.



La següent parada serà en la xicoteta torre del governador, cilíndrica amb l'escut d'armes del governador Lombardo que la manà construir en el segle XV.


I ara sí que toca entrar al centre històric de Korcula i travessar la seua torre Revelin, i el primer que trobarem serà l'església de Sant Miquel a mà dreta, decorada en estil barroc però que ja es coneix de la seua existència en l'any 1408.


He de reconéixer que la meua estada a l'illa va ser més curta del que havia planejat, vaig arribar de vesprada amb vaixell des d'Split i vaig haver d'eixir l'endemà de bon matí en un vaixell taxi perque el vaixell que m'havia de dur a Dubrovnik estava ja ple. Però en eixes escases dotze hores que que hi vaig romandre em vaig trobar amb la tradicional processó del patró Sant Todor que es dirigia cap a la catedral de Sant Marc.



Per tant a eixes hores de la nit la catedral de Korcula es trobava oberta i vaig poder-hi accedir i veure el seu tresor més preuat, el retaule de Sant Marc, Sant Bartomeu i Sant Jeroni pintat per Tintoretto.



Molt prop de la catedral està l'església de Sant Pere, del segle XIV i d'estil gòtic i també la casa on la tradició popular diu que va nàixer Marco Polo.


La casa natalícia del gran explorador venecià, és un antic palau amb una torre a la que es pot pujar i gaudir d'unes vistes que supose que seran molt boniques. Jo no hi vaig poder accedir perque durant la meua curta estada, el museu estava tancat.



Així que privat de poder gaudir de part dels monuments de la ciutat, vaig decidir alçar-me a trenc d'alba el dia següent abans de prendre el taxi vaixell, i gaudir dels preciosos racons de la ciutat durant les primeres llums del dia.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada