dissabte, 17 de desembre del 2016

Veliky Novgorod, el bresol de Rússia

L'última entrada de l'any va dedicada a la ciutat russa de Veliky Novgorod que es troba a uns 200 Km al sud Sant Petersburg. Curiosament la ciutat es va salvar de la invasió dels mongols perque aquestos es donaren mitja volta per a evitar veure's encallats en els aiguamolls que la rodegen. Els que si que van entrar van ser els nazis amb l'ajuda de l'esquadró espanyol de la división azul.


Veliky Novgorod pot presumir de ser la ciutat més antiga de Rússia, encara que el seu nom és totalment inapropiat, ja que traduït al nostre idioma seria La Gran Vilanova. L'Estat Rus va nàixer ací i en cap lloc del pais es poden trobar tants monuments medievals.

El més destacable de tots és el Kremlin, que en rus vol dir castell o fortalesa, és un gran recinte emmurallat sobre una mota al costat del riu Vólkhov i flanquejat per diverses torres.


Al seu interior poden visitar de franc la catedral de Santa Sofia, construïda al segle XI i probablement l'edifici en ús més antic de Rússia i el més antic de l'arquitectura tradicional del país.


Entrar dins de la catedral és recórrer mil anys enrere i traslladar-se a l'edat mitjana gràcies a l'ambient creat per les espelmes, el fum i les pintures murals.






Per la relíquia més apreciada per tots els habitants de la ciutat és la icona de la Mare de Déu del Senyal que segons la llegenda els va protegir en una batalla en l'any 1170. Altres icones dels segles XI i XII han sigut traslladades al Museu del Kremlin en Moscou i al Museu Unit Estatal de Novgorod que es troba al costat de la catedral, al palau de les facetes únic edifici d'estil gòtic alemany de tota Rússia.


Aquest temple d'arquitectura i pintures murals típicament russes té una porta de bronze d'estil romànic. Va ser esculpida a la ciutat alemanya de Magdeburg al segle XII i arribaren ací a través de Suècia com a trofeu de guerra.




El campanar de la catedral està, com mana la tradició ortodoxa, separat del temple i va ser construït al segle XV després que l'antic desaparegera per culpa d'una crescuda del riu.



Al mig del Kremlin trobem  Monument pel mil·leni de Rússia que va ser inaugurat pel tsar Aleixandre II en1862 i que va ser desmuntat i a punt de ser enviat a Alemanya durant l'ocupació nazi.


El riu Vólkhov flueix per un dels costats del Kremlin. Aquest riu naix en el llac Ilmen i mor en el llac
Làdoga, el major d'Europa.


Si creuen el Kremlevskiy most passarem a una zona de la ciutat denominada la Cort de Yaroslav, on es celebrava l'antic mercat. La zona està plagada d'esglésies puix cada comerciant aixecava la seua que intentava competir en opulència amb les anteriorment construïdes.


La catedral de Sant Nicolau del segle XII és la més antiga i ha estat declarada patrimoni de la humanitat per la UNESCO en l'any 1992a l'igual que altres monuments de la ciutat.


L'església de Santa Parakeva, que santa protectora del comerç, es va construir en l'any 1207 amb la finançament dels comerciants estrangers.


L'església de Sant Jordi el Victoriós del segle XIV va reemplaçar altra anterior construïda en fusta i conté una exposició de frescos procedents d'altra església.


La torre de la porta de les galeries comercials és el que queda en peu d'un complex arquitectònic de galeries comercials construït al segle XVII.



L'església de Sant Joan Baptista va ser manada construir al segle XV imitant l'estil de les esglésies del segle XII.


L'església de les Santes Dones va ser finançada per un comerciant de Moscou al segle XVI al lloc on abans hi havia altra església de fusta que va ser devorada, a  l'igual que altres, per un incendi en l'any 1508.


I tot açò és el que vaig poder visitar en un matí a la ciutat de Veliky Novgorod, sabedor que em deixava per veure multitud d'esglésies i monestirs més decorats amb impressionants frescos alguns d'ells realitzats per artistes bizantins.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada