dissabte, 10 de desembre del 2016

York, la capital del nord d'Anglaterra

Continuem recorrent ciutats sitiades, asetjades i ocupades i en aquesta ocasió ens desplacem a la ciutat de York, al nord d'Anglaterra.
És fàcil saber quants anys té la ciutat perque va ser fundada pels romans al mig d'una fèrtil vall en l'any 71 dC i va ser anomenada Erboracum. Després vingueren el anglo-saxons i finalment va ser atacada pels vikings en l'any 866. El nom de la nova ciutat vikinga va ser Jorvic d'on deriva el nom actual. La ciutat fou devastada pel rei normand Guillem el Conqueridor.  Durant els segles posteriors la ciutat va viure un periode de prosperitat i a punt estigué de convertir-se en capital del regne.
La catedral medieval més gran del país, la York Minster, es troba ací com també un dels més interessants  centre històric, però en el viatge de hui és sols per conéixer el seu sistema defensiu de muralles i castell.


El primer que farem serà visitar la Clifford's tower, reminiscència del castell normand construïda com manava la tradició es feia sota una mota artificial.


La pujada es fa a través d'una empinada escala no massa dura i les compensacions que s'obtenen després ben de segur que paga la pena. Això si el preu per a accedir a l'interior és realment abusiu, però és de franc amb la york pass.


A l'interior de la torre poc queda, per tant no s'ha d'anar buscant salons de banquets medievals ni habitacions de princeses, simplement gaudir de les bucòliques ruïnes.


I el millor de l'experiència de la Torre Clifford és accedir dalt de tot i fer una ronda per a gaudir de les més espectaculars vistes de la ciutat.


Del que va ser un gran castell queda ben poc, hui en dia l'espai està ocupat per elegants edificis neoclàssics com la York Crown Court i el Museu del Castell.


Del que va ser un gran castell queda ben poc, hui en dia l'espai està ocupat per elegants edificis neoclàssics com la York Crown Court i el Museu del Castell.


A l'altra part del riu es pot accedir al passeig de ronda de les muralles, recórrrer-lo és de segur una de les millors coses que es poden fer a la ciutat. Estar a uns quants metres sobre terra t'ofereix molt bones vistes i a més sense pagar ni una lliura.



El millor del passeig és quan s'està arribant a la majestuosa York Minster, és el millor moment per a fer fotos.



Després de creuar el riu una altra vegada s'arriba als museum Gardens, cal baixar de les muralles per gaudir de les ruïnes medievals de l'abadia de Santa Maria i l'hospital de Sant Leonardo.



El Yorkkshire Museum i la Galeria d'Art de York es troben al costat dels jardins rodejats per un mur d'època medieval.


Per accedir de nou al passeig de ronda cal buscar la Bootham Bar, una de les quatre portes principals que tingué la muralla romana, encara que la construcció actual és medieval.


Aquest segon tram de passeig sota les muralles de la ciutat és també una molt bona oportunitat per a retratar la catedral, en aquesta ocasió lateralment i per darrere.



L'agradable passeig acaba en la Monk Bar, la porta més gran i més ornamentada de la ciutat. Va ser construïda al segle XIV i es va convertir en presó de catòlics al segle XVI. El seu forrellat original funcionà fins fa quaranta anys. Ací en la porta es pot gaudir de la Richard III experience, una escenificació relacionada amb aquest rei anglés.


York és una ciutat que dóna per a més d'un dia així que si s'ha de pernoctar, una bona opció és el Holgate Hill Hotel, una casa típicament anglesa no massa lluny del centre i l'estació amb un tracte excel·lent per part de les propietàries.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada