dissabte, 22 d’octubre del 2016

Stavanger, la ciutat blanca de l'or negre.

Hui viatgem a una de les ciutats més boniques de Noruega, país que va ser utilitzat com a moneda de canvi en el Congrés de Viena. L'Imperi Rus, un dels països vencedors de Napoleó i que ja es perfilava com a potència europea, va annexionar Finlàndia al seu territori que en aquella època pertanyia a Suècia. Per a compensar als suecs  Dinamarca, que hi havia recolzat Napoleó, els va haver de cedir Noruega conservant Groelàndia i Islàndia. Per descomptat que els noruecs mai estigueren contents amb la seua unió amb Suècia i acabaren independitzant-se a principis del segle XX.

La ciutat que anem a visitar de nom Stavanger és la quarta més gran del país i la més important de la indústria petrolífera del mar del Nord que ha convertit el país en un amb més renda per càpita d'Europa.




Es pot arribar a la ciutat per terra, mar i aire. Per terra cal dir que l'estació està a un agradable passeget del centre històric, comercial i turístic. Per mar potser siga l'opció més bucòlica per que les vistes de la ciutat bolcada a la mar són precioses. Nombrosos creuers que mostren els fiords atraquen ací.


Si ens situem en el moll del port mirant a la mar podem dividir la visita en dos, primer passejarem per la part esquerra on es situa el famós barri blanc de Gamle Stavanger, que vol dir vell Stavanger. Un conjunt de cases blanques de fusta construïdes al segle XVIII et deixaran bocabadat.





Ara tornarem de nou a la zona portuària on descobrirem una intensa activitat i un lloc deliciós per a gaudir de les vistes i del pas del temps.




Al costat del port es troba la domkirke, la catedral de Sant Svithum, construïda al segle XI en estil romànic i renovada en estil gòtic al segle XIII després d'un incendi.




A la part dreta del port hi ha un menut pujol de nom Valberget que està coronat per una torre de guaita, la Valbergtarnet, que va ser edificada entre 1850 i 1853. Hui és un museu que convé visitar per les meravelloses vistes que es poden atalaiar des de dalt.






Des del  port fins als peus de la torre podràs gaudir de serpentejants carrers amb cases de colors moltes d'elles convertides en tendes i cafeteries.




I per a rubricar la visita a la ciutat del petroli res millor que passar-se per l'Oljemuseum, un modern museu construït vora mar com si fóra una plataforma d'extracció petrolífera on s'explica tot sobre el petroli de Noruega.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada