dissabte, 1 d’octubre del 2016

Lieja, la capital de la Bèlgica francòfona

Per a acabar aquest viatge a través de les ciutats que ens han donat grans inventors ens dirigim hui cap a la ciutat de Lieja, la més gran de Valònia, la zona de Bèlgica on ens parla francés i capital de la província on va nàixer Zénobe Gramme. Aquest inventor belga va perfeccionar les anteriors dinamos per a fer-ne una, la dinamo de Gramme, que ja es podia utilitzar a nivell industrial. Per tant és sense dubte un dels responsables de la societat electrificada en la qual vivim.
Arribar a Lieja  en tren és una de les millors opcions, la ciutat està a hora i vint minuts en tren i l'estació de Liège- Guillemins és una obra moderna i faraònica de Santiago Calatrava.



De camí cap al centre històric ens trobrem amb l'església de Sant Jaume, de proporcions catedralícies i pot ser la més interessant de la ciutat. Està ubicada al costat de l'històric camí que porta a Compostel·la i que conserva un tros de braç del sant dins d'una urna-reliquiari.


Continuarem avançant per endinsar-nos en el cor medieval de la ciutat i ens aturarem en la catedral de Sant Pau, abans col·legiata i convertida en seu perque la primitiva catedral de Sant Lambert havia estat destruïda en 1795.


Al seu interior trobarem una imponent nau gòtica amb acolorides pintures murals, un claustre, boniques vidrieres i pagant una entrada podrem visitar el tresor que es situa al absis.





No es pot abandonar el temple sense veure una estàtua del dimoni Llucifer ubicada en l'espectacular cor.

Ara ens dirigim cap a la plaça de Sant Lambert però abans fem una parada en la Col·legial de Sant Donís per contemplar la seua torre romànica.



 I per fi estem al centre neuràlgic de la ciutat, la plaça de Sant Lambert. Ací estava la catedral i on els prínceps arquebisbes tenien el seu palau. De tot aquell conjunt medieval queda ben poc, ja que el temple es va perdre i el palau va ser renovat en estil renaixentista però la seua immensa façana impressiona. Està proposat per a ser patrimoni de la humanitat per la UNESCO.


Ara caminarem cap a la dreta per a arribar a la plaça del mercat on està l'ajuntament i el popular "Le perron" una elegant font de pedra.


Continarem per la rue Hors-Château per trobar l'escala de 374 graons que puja la muntanya de Bueren, on es pot gaudir de bones vistes de la ciutat i del riu Mosa.


Per als que no estiguen en condicions de fer l'escalada poden continuar el seu passeig pel carrer Hors-châuteau i visitar l'església barroca de la concepció o la imponent colegiata de Sant Bertomeu, d'estil preromànic otònic



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada