dissabte, 7 de maig del 2016

La biblioteca del Congrés dels Estats Units, el major magatzem de coneixement del món

Per a tancar la trilogia d'entrades dedicades a les cases dels llibres hui ens desplacem a la jove capital dels Estats Units, Washington.
La història de la ciutat i de la mateixa biblioteca del Congrés va començar en 1790, quan es posaren en marxa les obres de construcció d'una nova ciutat destinada a ser la capital del país. En 1800 es crea la biblioteca quan es promulga la llei que traslladava la seu del govern des de Filadèlfia a Washington. Aquesta biblioteca era molt modesta al principi, ja que sols disposava de 740 llibres i tres mapes, el que es considerava necessari per a governar un país i cabia perfectament en el mateix edifici del Congrés.


Però el punt d'inflexió per a passar a ser la millor del món es donà després de la invasió dels britànics que cremaren l'edifici incloent els llibres i mapes. Llavors l'expresident retirat Thomas Jefferson va oferir la seua biblioteca personal amb 6487 llibres i es va donar un canvi en la filosofia de quins llibres havien d'estar, decidint-se que tots  els temes són importants a l'hora de governar. Llavors els fons està en constant creixement i hui en dia trobem més de 150 mil·lions d'objectes.
La inscripció més antiga de totes és una tauleta de pedra de més de 4000 anys, però  podem trobar joies incunables com un exemplar dels quatre que queden al món de la biblia impresa per Gutemberg o l'esborrany de la Declaració d'Independència, A més a més de diaris arreu del món, partitures, pel·lícules, còmics i gravacions sonores.
L'edifici de la biblioteca del Congrés conegut amb el nom de Thomas Jefferson és de 1897 i va ser construït en un estil neorenaixentista. L'entrada és de franc però cal passar un rutinari control de seguretat.



Una vegada passat el control s'accedeix al gran saló que és la peça central de l'edifici i et trasllada al bell renaixement italià, amb una galeria d'arcs de marbre i mosaics. El sostre es troba a 23 metres de terra i amb sistema de claraboies il·lumina amb llum natural el gran saló


A dreta i esquerra del gran saló trobem dues escales que ens portaran a la planta superior on es trobem les diferents sales, la galeria que rodeja el saló té una decoració espectacular.


Per les diferents sales hi han instal·lades diverses exposicions amb llibres, objectes arqueològics de l'època dels primers pobladors d'Amèrica i sistemes interactius d'informació.


Una escala decorada amb la dehesa Atenea subjectant un pergamí et condueix a un mirador que hi ha en la planta superior. Cal esperar uns minuts per que es puja per grups per evitar molestar els usuaris de la biblioteca que es troben al saló principal de lectura.


És impossible accedir al saló principal de lectura, així que hauràs de conformar-te en gaudir-lo sols uns instant des del mirador i en silenci batallant per poder accedir a un lloc òptim per a fer fotos.


Trobem setze escultures de bronze negres situades sobre una balustrada situada per damunt de la segona galeria d'arcs, i damunt unes figures blanques que representen diferents camps del coneixement humà. És impossible distingir-les però per citar algun exemple, Moisés i Sant Pau tenen damunt la religió, Fluton i Colom el comerç i així fins a setze.


A quaranta-nou metres hi ha una meravellosa cúpula que naix per damunt d'uns vidres on es poden observar els escuts dels diferents estats americans excepte Hawaii i Alaska que encara no formaven part del país en 1897.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada