dissabte, 14 de maig del 2016

El metro de Moscou, el monument més visitat del món

Demà el metro de Moscou complirà 81 anys per que el 15 de maig de 1935 s'inaugurava la primera línia. Dir que és el monument més visitat del món ha estat molt atrevit per la meua part perque el volum de turistes que arriba a la capital rusa no és ni de bon tros similar als que arriben a altres ciutats més turístiques. Però si considerem que és metro més transitat del món amb més de dos mil·lions de passatgers al dia i que un dia n' arrivaren a ser fins a nou mil·lions i que el metro té moltes estacions que es poden considerar monuments pot ser no estic jo massa desencaminat.

És el tercer més llarg del món, sols per darrere de Nova York i Londres, i es va construir 18 anys després de la Revolució, o siga quan el sistema comunista estava ja ben arrelat i s'havia de construir palaus per al poble i no per als nobles, així que moltes estacions et deixaran bocabadat per la seua ornamentació elegant i soviètica.

Està format per una línia circular que conecta amb onze línies radials. No et pots perdre perque als trens radials en direcció centre les estacions són anunciades amb veu d'home i de dona si van cap a l'extraradi. La línia 5, la circular, les estacions són anunciades per una ve u d'home si vas en sentit horari i per veu de dona en sentit antihorari.

Si arribes a l'aeroport de Shemerétievo pots arribar amb un tren ràpid a la bonica estació de Bielorrússia (Belorruskaya) que presenta un aspecte caòtic com quasi tot en la ciutat de Moscou, però baix d'ella et trobaràs amb una de les estacions més boniques del metro. La decoració és tot un homenatge al poble rus i a la Revolució d'Octubre.








A través de la línia 5, la circular, i en sentit horari (recorda veu d'home)  viatjarem fins a l'estació de Novoslobódskaya. Amb un estil art nouveau i unes precioses vidrieres fetes per artistes de Letònia, recorda que Riga és una de les capitals de l'art nouveau, bé cal baixar a contemplar-la.  (http://ferranlerma.blogspot.com.es/2014/07/riga-la-capital-de-lart-nouveau.html



Dues estacions més avant en el sentit que marcarien les agulles del rellotge baixarem en Komsomolskaya. El seu aspecte recorda un palau barroc amb sostre de color i pintures murals emmarcades amb un estucat, una d'elles representa a Lenin donant un discurs en la Plaça Roja.




Continuem en sentit horari i  set estacions més enllà s'aturem en Kíyevskaya o estació de Kiev, que déu el seu nom a que dalt hi ha altra estació de ferrocarril on arriben tots els trens procedents de la capital d'Ucraïna. En aquest cas els mosaics amb marc d'estuc representen la unificació entre Rússia i Ucraïna en la década dels 20 del segle passat.




Amb la línia tres i cap a l'interior de Moscou seguirem escoltant la veu d'un home indicant-nos el nom de les estacions i a la tercera estarà la nostra pròxima destinació la Plaça de la revolució (Ploshchad Revolyustsii). El que crida l'atenció són les 78 escultures de bronze, quatre d'elles concedeixen desitjos si les toques però no recorde quines són.


I per a acabar anirem a la que é considerada la més bonica del món la Mayakovskaya, cal fer un transbord fins a l'estació de la línia 2 Teatralnaya i en direcció a les afores sentint la veu d'una dona ens anunciarà dues estacions més avant la nostra destinació final, Mayakovskaya. Durant la segona guerra mundial va ser refugi antiaeri i residència d'Stalin.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada