diumenge, 7 de febrer del 2016

Les catacombes de Santa Àgata i Sant Pau de Rabat, un laberint per a perdre's en Malta

El passat divendres 5 de febrer els cristians celebraven la festivitat de Santa Àgata de Catània, una de les màrtirs més venerades de la cristiandat coneguda per què li van tallar els pits durant el seu martiri. La santa és representa sostenint una safata amb dos pits i s'ha convertit en la protectora contra el càncer de mama però també se la invoca per a calmar la fúria del volcà Etna, ja que és la patrona de tota Sicília.


Segons la tradició popular santa Àgata o Àgueda va haver de fugir de la seua Sicília natal a la veïna illa de Malta durant la persecució contra als cristians i s'amagà en unes catacumbes que estaven baix la ciutat romana de Melita. Sobre aquella ciutat hui trobem l'antiga capital de l'illa Mdina i la població de Rabat, que era l'antic raval de la ciutat.
L'entrada de hui ens durà pel consell local de Rabat i encetarà una trilogia d'entrades dedicades a gaudir de llocs meravellosos que estan baix terra per compensar el vertigen de les anteriors que ens situaven a gran altura.
Arribar a Rabat és molt fàcil amb el bus turístic, la parada és la mateixa tant per als que van a visitar la preciosa i amurallada ciutat de Mdina com Rabat. Per a trobar les catacumbes cal dirigir-se cap a l'església de Sant Pau, fàcilment localitzable a simple vista.


L'església del segle XVII d'estil barroc està construïda sobre la gruta on es va refugiar Sant Pau després del naufragi que va patir i segons la tradició va aconseguir que els habitants de l'illa es batejaren creant una de les primeres comunitats cristianes del món.




Molt prop es troben les conegudíssimes catacumbes de Sant Pau, on els romans de Melita soterraven als seus morts i on s'amagaven més tard els cristians. És un lloc ideal per a deixar-se perdre.




No massa lluny estan les catacumbes de Santa Àgata que són un poc més menudes però no per això menys importants, ja que tenen pintures al fresc que van del segle XII al XV algunes d'elles d'estil bizantí i una xicoteta església.


A Rabat també es pot visitar el Museu Wignacourt ubicat en un antic edifici del segle XVIII que guarda joies d'art religiós i que al seu subsol es pot visitar refugis de la segona guerra mundial i part de les catacombes de Sant Pau.

http://www.wignacourtmuseum.com/

I no convé anar-se'n sense gaudir de la visita als mosaics romans de la Domus romana, amb una de les col·leccions més antigues de l'Europa occidental.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada