dissabte, 16 de maig del 2015

El museu episcopal de Vic, arqueologia i art sacre en el centre de la ciutat.

Aprofitant que s'acosta el dia internacional dels museus vull dedicar les tres pròximes entrades a tres museus que realment m'han agradat.
L'entrada d'avui ens porta a la històrica ciutat de Vic que es troba a un trajecte de tren de rodalies de Barcelona. La ciutat és d'origen ibèric i es coneixia amb el nom d'Ausa, després passa a mans dels romans, visigods, musulmans fins que al segle IX va ser ocupada de nou pels cristians convertint-se en seu episcopal.
Al centre de la ciutat just al costat de la catedral s'ubica el museu episcopal, un modern edifici inagurat en 1995. Però la història del museu és més llarga perque en realitat va ser inagurat a finals del segle XIX.
La primera sala que es visita està dedicada a l'arqueologia amb multitud de peces trobades a la comarca d'Osona però també peces procedents de tota la Mediterrània i de diferents cultures.






Però el que resulta més interessant del museu és la sala dedicada a l'art romànic que en aquestes terres va ser molt representatiu,



Algunes pintures murals que decoraven l'absís d'alguna església del Pirineu s'ha pogut traslladar a una estructura de guix mijantçant una tècnica química i el meravellós resultat es pot visitar ací evitant així que la pintura siga expoliada.




Del període gòtic es troba també una iteressant col·leció de pintura i escultura.




 


A part d'escultura i pintura trobem també peces decoratives de gran qualitat com són les capses i reliquiaris.




L'art de la forja sempre ha estat molt arrelat en la comarca d'Osona per tant hi ha una secció dedicada a objectes metàl·lics treballats a la forja.





La ceràmica i l'orfebreria ocupen també un lloc destacat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada