dissabte, 10 de gener del 2015

Rotunda of Mosta, la tercera església-cúpula més gran d'Europa

Començarem el 2015 parlant de cúpules, aquestos enginys arquitectònics semicirculars que es situen sobre els sostres dels edificis per a donar-los llum, amplitud i elegància. Han estat utilitzades en les construccions de molts edificis de cultures molt diverses des de la Grècia i Roma clàssica fins als iglus dels habitants de l'Àrtic.

Una de les cúpules més fascnants que mai haja vist es troba al municipi de Mosta en l'illa de Malta, i esta dins de tot tour turísitic per l'illa per que es ven com a la tercera cúpula més gran en un temple cristià  d'Europa, amb 37 metres de diàmetre.


Siga o no cert la veritat és que la cúpula és pràcticament tota l'església de la Mare de Deu de l'Assumpció i impressiona tant si la veus des de fora com des de dins.


L'església s'assenta sobre el solar d'altra més antiga i data del segle XIX. és obra de l'arquitecte maltés Giorgio Grognet de Vassé i la seua inspiració li vingué del mateix panteó de Roma.



L'interior de l'església té molta claretat i no és d'extranyar amb la cúpula formada per murs de nou metres d'alçada.



El 9 d'abril de 1942, en plena segona guerra mondial una bomba va ser llançada en plena missa matinera a la que assistien uns tres-cents fidels, però aquesta no va esclatar miraculosament. Aquella bomba va ser llançada al mar i una còpia d'aquesta, evidentment sense càrrega explisiva s'esposa a la sagristia per commemorar aquest fet meraculós.

Si et poses mirant a la façana i gires cap a la mà esquerra trobaràs una pizzeria al primer pis d'un edifici que ofereix excel·lent menjar italià i bones vistes a la plaça de l'església encara que la seua cuina tanca aviat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada