dissabte, 17 de gener del 2015

La cúpula de la Reial basílica de Sant Francesc el Gran, la més gran fora de Roma

La reial basílica de Sant Francesc de Madrid està situada ben a prop del palau reial i l'Almudena i és un dels temples més interessants de la capital. Segons una llegenda el propi Sant Francesc d'Asís va fundar el convent al segle XIII. El que és cert és que ací ja hi havia una ermita al segle XV però l'aspecte actual és deu a una construcció que es feu al segle XVIII on participaren els millors artistes del moment, fins i tot l'arquitecte reial Sabatini, autor de la neoclàssica façana.


Durant el breu regnat de Josep I, es pensà en destinar l'església a saló de Corts però finalment no es va utitlitzar amb aquest fi però si a molts altres més com hospital, cuartel i panteó nacional, Ací vingueren a parar les despulles de Garcilaso de la Vega i Calderón de la Barca entre altres i d'ací tornaren a eixir quan l'església deixà de ser panteó nacional.


L'element més destacable del conjunt és la cúpula circular que amb els seus 33 metres de diàmetre sols és superada en una església per les del Panteó d'Agripa i la del Vaticà. Les excel·lents pintures murals daten de finals del segle XIX i són representacions de diferents aparicions de la Mare de Deu dels Àngels.


La capella major està ubicada darrere de la rotonda creada per la cúpula i s'ubica just en el que és l'absis de l'església. té unes interessants pintures també de finals del segle XIX, i unes escultures dels quatre evangelistes i un cadirat renaixentista, aquest procedent d'altre monestir.
Resulta curiós que el temple pertany al Ministeri d'Afers Exteriors ja que la tituralitat la té una institució gestionada per aquest ministeri, l'Obra Pia dels Sants Llocs de Jerusalem.

Al monestir adjacent a l'església hi ha un museu amb una important col·lecció de quadres barrocs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada