dissabte, 6 de desembre del 2014

Spišská kapitula, un carrer i una catedral medieval a l'est d'Eslovàquia

La següent trilogia d'entrades va dedicada a tres llocs que per a nosatres són simplement pobles, això si amb molt d'encant i que un parlant anglofon anomenaria city pel fet de tenir catedral amb bisbe.

Spišská kapitula està situada en la regió d'Spiš en la part oriental del país i es pot arribar fàcilment amb autobús des dela ciutat de Poprad, la capital de l'esquí en Eslovàquia.




Aquesta city consisteix en un carrer i una catedral i tot rodejat d'una discreta muralla i amb la fabulosa vista de l'Spišský hrad, la fortalesa més gran del centre d'Europa.




El carrer d'origen medieval que et condueix des de la porta de la muralla fins a la façana de la catedral està flanquejat per unes boniques cases d'origen gòtic que pertanyien als canonges de la catedral.



També hi ha un original palau episcopal ja prop de la catedral d'estil barroc i amb una original torre del rellotge.


Però sens dubte el monument més important de la city és la catedral dedicada a Sant Martí Bisbe, que data del segle XIII i és considerada el monument romànic més important del país encara que hi podem trobar molts elements gòtics en la seua estructura i decoració.


A l'interior destaquen els monuments funeraris de la família Zápolya i els frescos medievals.



Una capella del Corpus Christie es va afegir al segle XV, al segle XVIII es converteix en catedral i en l'any 1950, en època comunista, esdevé una acadèmia de polícia.


Aquest lloc, junt al el castell pròxim, l'església del poble de Zehra a 6 Km i la ciutat de Levoca són patrimoni de la humanitat des de l'any 1993. Cal gaudir-lo per l'espectacularitat del seu entorn i la bellesa dels seus monuments, a més de ser un espai on sembla que el temps s'ha aturat.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada