dissabte, 10 de maig del 2014

La sireneta de Copenhague, eixida d'un conte.

La sireneta de Copenhague està ubicada en el port de la ciutat junt al mar Bàltic. Aquesta escultura de 1,25 metres s'ha convertit en el símbol de la capital danesa, però això no l'ha lliurat dels numerosos actes vandàlics que ha hagut de suportar com són el recobriment de pintura, explosius i mutilacions. De fet el cap de l'escultura no és l'original que feu Erkensen fa més de 100 anys, és una còpia dels anys seixanta. Un braç també va ser mutilat però va ser recuperat als dos dies.


La sireneta és un homenatge a un dels contes més famosos de Christian Andersen que narra la història d'una sirena convertida en persona per amor a un home però que finalment no pogué acabar junt al seu enamorat.

A pesar de ser l'escultura més famosa de la ciutat al meu parer no és la més bonica, a mi en va sorprendre més veure l'espectacular font de Gefion que es troba molt a prop de la sireneta. Aquesta font va ser un regal de la marca cervessera Carlsberg a la ciutat.


En ella podem veure la deessa Gefion llaurant amb els seus quatre fills convertits en bous. Segons una llegenda del segle IX un rei suec va oferir a Gefion tanta terra com poguera llaurar de nit i la veritat que en va ser molta perque es creà l'illa de Selàndia, on està Copenhague, i en Suècia desparegué la mateixa porció de terra amb similar forma creat-se el llac Mälaren.
Al costat de la font es troba l'esglesia neogòtica de Sant Albà del segle XIX, de ritus anglicà i misses en anglés que es va construir en l'època en la que el príncep de Gales Eduard es casava en la princesa de Dinamarca Alexandra.


En front de la sireneta i Gefion, a l'altra part del port s'inagurà al 2005 la nova Òpera de Copenhague, un edifici modern dissenyat per Hennig Larsen.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada