dissabte, 9 de novembre del 2013

Kraków, la joia del regne de Polònia

Cracòvia és una de les ciutats més boniques d'Europa i per això el seu centre històric va ser el primer en ser declarat patrimoni de la humanitat per la UNESCO en 1978. 
La ciutat poseeix una gran quatitat d'esglésies, convents, palaus i fortificacions que és impossible visitar en un dia així que per a aquells viatgers que sols dediquen unes hores al casc antic de la ciutat cal que es centren en dos punts, la plaça major del mercat i la ciutadella de Wawel.




La plaça major del mercat és sens dubte una de les places més impressionants del continent europeu per les seues dimensions i per les seues edificacions. La plaça és quasi quadrada pero es quasi impossible adonar-se'n per que alguns edificis del centre impedeixen veure-la amb la seua totalitat.







Aquesta plaçadelimitada per interessants edificis però el que més destaca és l'església de Santa Maria construida entre els segles XIV i XVIII.


La façana principal que presideix la plaça està flanquejada per dues torres-campanar de diferent altura. La torre més alta coneguda per Torre Heinal emet una inacabada melodia cada quart d'hora en memòria del vigilant que va ser travessat per una fletxa de l'exèrcit mongol quan intentava avisar del perill allà pel segle XIII. Aquesta mutilada melodia no ha deixat de sentir-se en set-cents anys.
















La visita del edifici ressulta complicada perque la basílica està oberta al culte i sols en hores molt determinades fan visites guiades.




A l'interior es troben tres naus gòtiques, la del mig és altíssima i estreta de sostre blau estelat que destaca sobre el roig de les rajoles dels murs.









Al centre de la plaça trobem tres interessants construcccionscom són la Torre de l'Ajuntament, l'església romànica de Sant Wojciech i el mercat de panys.




El mercat de panys un vell edifici renaixentista convertit en museu en la planta noble i en botigues de souvenirs al seu soterrani.




L'altre lloc monumental de la ciutat és la muntanyeta de Wawel on estigué la cort reial de Polònia des de l'any 1038 fins al seua trasllat a Varsòvia en l'any 1596. De camí apareixen interessants edificis com les esglèsies de Sant Andreu, la de Sant Pere i Sant Pau i el convent franciscà amb un interessant claustre.

Església de Sant Pere i Sant Pau
Convent franciscà
Sant Andreu


 Molt a prop del Vístula i pujant una xicoteta costera s'arriba a la seu reial de Wawel on destaquen els edificis de la catedral i l'impressionant castell reial.




El Castell Reial és una de les residències renaixentistes més boniques del món i va ser construida per arquitectes italians. El seu pati central sembla que haja sigut traslladat de la Toscana fins ací.


Moltes coses queden encara per fer en Cracòvia, però jo recomane passejar pels seus carrers i descobrir restes de les fortificacions i muralles medievals com són la barbacana o la Porta de Florian.



Molt prop d'aquesta porta està el museu Czartoryski on pots contemplar "Dama amb un ermini" del mestre Leonardo da Vinci.

Per recuperar forces res millor que disfrutar d'un bon dinar amb polievka (sopa), carns i embotits a la brasa i la cervesa polaca a preus molt adsequibles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada