diumenge, 8 de setembre del 2013

Perast,poble de Montenegro barroc, venecià i mariner

Perast amb poc més de tres-cents habitants és una població menuda però el seu encant és immens perque es troba en les boques de Kotor, un dels paisatges més impressionants de l'Adriàtic i pel seu patrimoni arquitectònic sobretot del barroc. Però anem per parts.
Les boques de Kotor és una espectacular conjunt d'entrades de mar angostes delimitades per altes muntanyes que molta gent les considera com el fiord més al sud de l'hemisfèric nord. La badia està bordejada per una carretera inacabable, per això existeixen molts llocs on es pot embarcar i creuar-les en poc més d'un quart d'hora, però fer algun tram en bus o cotxe és més que recomanable per les impressionants vistes.
Si vens en autobús des de Kotor, que és la capital turística del país has de saber que depenent de l'hora i la companyia, l'autobús et pot deixar a la carretera en un lloc on no hi ha ni parada d'autobús. Però el campanar de l'església de Sant Nicolau t'indicarà la direcció.


Arribat ja als peus del campanar, pots començar la visita de l'interessant patrimoni arquitectònic amb varies esglésies i palaus de l'època en que aquest poble, on estaven els mariners més experimentats del món, pertanyia la república de Venècia i l'activitat comercial donava prosperitat al poble. Perast va ser venecià durant més de tres-cents anys i va ser el darrer en caure de les possessions balcàniques de la poderosa República.




L'església de Sant Nicolau amb el seu campanar de 55 metres es pot visitar, el seu interior sembla inacabat però és interessant. Va ser construida a principis del segle XVII reemplaçant una construcció anterior.





Són més els monuments que es troben diseminats per aquest estret poble de cases de pedra que s'estira junt a la costa, però el motiu principal del turista que ve ací és visitar altres monuments que estan fora del poble, tant que sols es pot accedir en barca per que estan ubicats en dos menuts illots, el de Sant Jordi i el de la Mare de Deu de les Roques.


Al moll trobaràs uns quants simpàtics barquers que per uns pocs euros, et portaran a l'illa de la Mare de Deu de les Roques i t'arreplegaran mitja hora més tard.



Durant la navegació passaràs prop de l'illa de Sant Jordi que té un monasteri benedictí del segle XII però per desgràcia no es pot visitar així que t'hauràs de conformar en fer fotos. Els xipresos formen part del cementeri on s'enterrava a la gent noble del poble.






Finalment arribaràs al segon illot, el de la Mare de Deu de les Roques. Aquest illot és artificial i va ser creat pels pescadors per a construir un santuari marià. L'illot creix cada any perque el 22 de juliol la gent commemora la construcció de l'illot llançant pedres a la mar.


L'església és de l'any 1632 i forma part del patrimoni mundial de l'UNESCO junt a la badia de Kotor i la pròpia ciutat de Kotor.



A l'interior de l'església destaquen la quantitat de pintures que cobreixen els seus murs i l'altar que conté el llenç de la Verge. A la part de la sagristia hi ha un xicotet museu amb objectes religiosos i de la història de la devoció cap a la Mare de Deu.

Tens mitja hora per a inspeccionar-ho tot. Si t'aburreixes pot eixir i disfrutar de les aigües cristalines de l'Adriàtic. Et faran dessitjar dues coses, tenir més temps i un tratge de bany per a disfrutar d'aquestes aigües.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada