Tercera entrada dedicad a artistes que s'han dedicat la seua carrera a un tipus d'art que no es mostra massa als museus com és el cas de Maurice Béjart, un dels millors coreògrafs i ballarins del nostre país veí, França. Hui viatgem a Marsella, la ciutat on va nàixer, per a recòrrer el seu centre històric que amb el seu laberint de carrers ens traslladarà a l'edat mitjana.
Entrarem al recinte medieval per la porta d'Aix, una porta de la muralla que ja no existeix però prop d'on estaava ubicada es va aixecar un arc del triomf. Aquesta construcció de la primera meitat del segle XIX està insirada en l'arc romà de Tito de la ciutat eterna, en ell es conten les victories del dic d'Angulema en Espanya.
Molt prop ja dins de l'entramat de carrers encara es pot veure un arc ojival del conegt com aqüeducte de l'Huveaume que es va aixecar al segle XIII per a subministrar d'aigua a una població en continu augment.
Un dels monuments més interessants que podem trobar al coret d'aquesta ciutat francesa és la Vieille Charité, un hospici aixecat al segle XVII per a acollir als més desafavorits. Gent sense recursos, gent que perdé la eua vivenda per la destrucció del port per part dels nazis, han viscut ací.
L'edifici hui ja no acull a persones pobres i està dedicat a la cultura per que és la seu de quatre museus. Cal entrar al seu interior i passejar pel su imponent claustre. Al mig d'ell podem trobar una bonica església de façana clàssica i gran cúpula.
I ara toca anar a veure la vella catedral però abans cal deixar-se perdre pels grisos i decuidats carrers i carrerons de la vella Marsella que poc a poc van despertant del mal son e la decadència amb bonics colors i xicots negocis.
I a peu del port, on de tant en tant atraca un enorme creuer que la fa xicoteta, trobem la catedral de Santa Maria la Major que té dimensions comparables a la basílica de Sant Pere del Vaticà. Es tracta d'una construcció complexa on s'integren dues esglésies la medieval i la del segle XIX.
Al seu interior quedarem esbalaïts per la decoració neobizantina afegida al segle XIX on sense voler escatimar s'utilitzaren els millors materials com per exemple el marbre de Carrara, mosaics venecians, ònix d'Itàlia i Tunísia.
A l'entrada esquerra del port s'aixeca una de les nombrosses fortificacions que protegeixen el port més important del Mediterrani. Es tracta del fort de Sant Joan amb la seua peculiar torre del far, Al segle XII pertanyia a l'ordre de sant Joan de l'Hospital, l'edifici actual és del segle XVII i hui en dia acull el Museu de les Civilitzacions Europees i Mediterrànies.
Una curiossa escultura coneguda com l'entrenador d'ossos es troba davant del fort de Sant Joan. És obra de l'escultor Louís Marcel Botinelly. L'escultra representa a un jove tocant la pandereta mete ensenya un exercici d'equilibri a dos ossets.
I la fi del nostre recorregut serà l'església de Sant Llorenç, l'única plenament medieval que es conserva en la ciutat de Marsella. Es va aixecar al segle XII i donava servei religiós als pescadors que vivien en barri conegut com a le pannier, la cistella que hui hm recorregut.