dimecres, 21 de febrer del 2024

Alcobendas, el poble que ja és ciutat.

Alcobendas sempre havia sigut un poblet depenent de la villa de Madrid. Madrid va créixer i Alcobendas també hui en dia és els cascos urbans ja estan junts però és municipi independent amb una població que no para d'augmentar i ja supera els cent mil habitants. Existeix una casa regional d'Astúries que va nomenar filla predilecta a la que pot ser siga la més reconeguda científica del nostre país, Margarita Salas. Asturiana de naiximent va treballae amb Severo Ochoa i la seua tasca investigadora en el camp de la bioquímica dels àcids nucleics ha sigut impressionant. Hui descobrirem Alcobendas, la ciutat que molt en el seu cor conserva l'ànima del poble que va ser.


Arribarem a Alcobendas en metro passant per la Moraleja i baixant en Marques de Valdavia i allí mateix descobrirem el parc de Catalunya amb diferents elements que ens traslladen a les creacions modernistes de l'arquitecte català Gaudí.


Pel paseo de la Chopera en direcció sud arriben a una gran redona amb un xicotet montícul on s'aixeca l'espectacular escultura de la Menina. Aqueta obra en bronze de Manuel Valdés representa a la infanta Margalida, tal i com la va pintar Velázquez en el famós quadre Las Meninas.


I des d'aquesta redona per l'avinguda olímpica arribem al Parque Jardin de la Vega on està el Museu de la Fedració de Bàsquet, el Museu del Bonsai i una bonica pagoda d'estil oriental amb campna que es coneix com la Campana de la Pau. També està la Casa de las Asociaciones on té seu la casa regonal d'Astúries.



I des del Parque Jardin de la Vega entrarem de nou cap al centre d'Alcobendas per a descobrir la avantguardista construcció de Centro de Arte de Alcobendas. Es va inaugurar en l'any 2010 i els seus dèsset mil metres quadrats estan dedicats a la música, exposicions, literatura i tot el que siga cultura.


I de la ciutat d'Alcobendas anirem al poble d'Alcobendas, quatre carrers d'edificis no molts alts on encara batega l'ambient comercial de negocis de tota la vida que es resiteix a existir. Ens trobarem primer per l'esglèsia parroquial de Sant Pere Apostol un temple renaixentista fet de rajola i ubicat en una plaça prou lletja i destartalada.


Al seu interior podrem gaudir d'un espai ampli amb sostre de fusta que recorda els enteixinants mudéjars. L'altar major està presidit per la image de la Mare de Déu de la Pau, patrona d'Alcobendas que també té la seua ermita a uns quants quilòmetres de distància.



I des de la plaça Felipe Álvarez de Gadea ens enfilarem pel carrer Constitució, un espai dedicat exclusivament per a viannants ple de comerços algun d'ells de tota la vida i en el número catorze la històrica casa de la Gibaja, amb més de cent anys d'història i d'arquitectura rural castellana.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada