divendres, 26 de gener del 2024

Christ Church College d'Oxford, universitat, catedral i ser Harry Potter.

 Hui ens desplacem fins a la ciutat universitària per excel·lència d'Anglaterra per a descobrir una de les voltes més interessants que ha donat la història de l'arquitectura, la volta de ventall,  l'evolució més elegant de la volta gòtica de creueria.


La ciutat d'Oxford és una de les més monumentals d'Angleterra pleneta de prestigiosos "Colleges" la majoria d’origen medieval amb una elegant col.lecció d'edificis rematats en agulles cosa que li ha donat el sobrenom de "la ciutat d'agulles de somni".



Un dels "Colleges" més destacats i prestigiosos de la ciutat és el Christ Church que es va fundar al segle XVI pel cardenal Wolsey aprofitant l'espai que ocupava un convent d'agustins. Els convents varen ser suprimits per ordre d'Enric VIII. 


Els nombre d'estudiants que ha passat per les seues amb futur brillants és impressionant, tretze primers ministres del Regne Unit, dos menys que en tots els "Colleges" de Cambridge. Però jo valore més la presència de científics com Robert Hooke o Albert Einstein que accediren a Christ College a través del "Meadow Building" construït al segle XIX en estil gòtic venecià.


Un monumental claustre rep a tot visitant quan entra dins del Christ Church College. Encara que ocupa l'espai original del que va ser claustre del convent dels agustins, l'aspecte que llueix actualment és conseqüència de la reforma de l'any 1499. Idèntica és la visió actual i la dels monjos agustins de l'agulla del campanar de la catedral, la més antiga del Regne Unit construïda en pedra. Ja va camí dels vuit-cents anys.


I del claustre es passa a l'interior dels edificis pujant una escala que gràcies a les películes de la saga de Harry Potter s'ha fet coneguda arreu del món. Pujar aquesta escala és fer un viatge a Howgarts o al paradís per que si mires l'espectacular volta de ventall que la cobreix sembla que estas sota un palmeral.



El gran saló és un dels espais més espectacular d'aquest College, de fet va ser el més gran de tot Oxford fins l'any 1870. Aquest saló es va aixecar en la primera meitat del segle XVI en estil renaixentista i els seus murs estan decorats amb retrats d'alumnes ilustres i per descomptat el gran fundador Enric VIII. La llum entra a través de vitralls, alguna escena recorda el conte d'Alícia de Lewis Caroll inspirat en Alícia Libdell filla del rector del Christ Church College.


Del gran saló es passa a altre claustre més gran i més important en la vida de Christ Church Collega, es tracta del Tom Quad el pati més gran de la ciutat. La porta d'entrada des de l'exterior al patí està coronada per una torre coneguda com el Great Tom.


El Great Tom es una torre dissenyada per l'arquitecte barroc més prestigiós d'Anglaterra Christopher Wren, que va fer nombroses esglésies a Londres que ja visitàrem. La campana del Great Tom sona cent una vegades a les 9:05 pm per que encara toca les nou en punt hora d'Oxford abans de l'unificació horaria a l'hora Greenwich que es dugué a terme en les Illes Britàniques en l'any 1852. També fa el toc de queda per a que tots els estudiants tornen per la nit encara que hui en dia els estudiants poden tornar a l'hora que desitgen.


I en tot College no pot faltar la seua capellla que en aquest cas és la catedral de la diòccesi d'Oxford per ordre reial d'Enric VIII. S'aprofità el temple original del segle XII però es varen fer grans modificacions d'estil neogòtic en el segle XIX. La nau i el campanar encara conserven l'estil normand del segle XII.


Passat el transeepte en la capçalera de la nau central podem gaudir de nou de l'espectacularitat de la volta de ventall i al fons un discret altar major i donant llum a la nau cental dos vitralls i dalt un bonic rosetó.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada