dilluns, 18 de setembre del 2023

Pezinok, poble monumental i de vi prop de Bratislava

 Hui viatgem a Eslovàquia per a conéixer Pezinok, una interessant ciutat de vint mil habitants situada a vint quilòmetres de Bratislava, la capital del país. La comunicació en transport públic està asegurada amb tren i autobús. El lloc és famós per les bodegues de vi i també pel seu bonic patrimoni monumental.


Des l'estació del tren o de la carretera on para l'auobús ens dirigirem cap al centre a visitar el Museu dels  Petits Càrpats ubicat en una casa del segle XVII que va ser d'una família de vinaters. És el millor lloc per conéixer com es feia el vi en aqesta regió d'Eslovàquia one els Càrpats disminueixen la suea alçada.



La següent parada ens permetrà visitar dues esglésies, la primera està dedicada a la transfiguració del nostre Senyor i es va construir al segle XVII quan el govern de la ciutat estava en mans dels cristians evangèlics. Després els serveis religiosos de l'església anirien canviant de confesions cristianes i de congregacions religioses catòliques.



L'altre església amb un campanar més imponent es coneix amb el nom d'església evangèlica, es va aixecar al segle XVIII i es tracta d'un edifici de nau única amb sostre a dues aigües. Es va declarar monument nacional d'eslovàquia en l'any 2018.



Una columna barroca de la pesta, com no pot faltar en cap ciutat de l'antic imperi Austrohongarés s'aixeca molt prop i està dedicada a la Immaculada concepció de Maria, encara que la patrona de la ciutat és la Mare de Déu de l'Assumpció.


I el segon edifici civil més interessant de la ciutat és el seu ajuntament renaixentista de parets blanques i sotre roig amb pati interior recorregut d'arcades. Ací tambe es pot menjar per que hi ha un restaurant, beure perque té una vinoteca i també oficina de turisme.




I anirem a cercar el monument civil més important de la ciutat pujant cap un parc de frondosos arbres però abans pararem en el temple marià, motiu de la visita de hui, dedicat a l'Assumpció de Maria. Es tracta d'una església que s'inicià al segle XIII. La nau és d'estil gòtic tardà i el seu campanar és d'estil barroc.


I acabarem la ruta de hui en el curiós castell de Pezinok, del segle XIII abans rodejat a un fossat ple d'aigua. L'edifici va ser adquirit per una ccoperativa de vins al segle XIX i hui és restaurant i hotel amb spa.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada