dijous, 28 de setembre del 2023

Bosa, el poble de colors en Sardenya

 El següent santuari marià que anem a visitar es troba en un bucòlic poble de cases de colors i travesat pel riu Temo, molt prop de la costa. Aquest poble s'anomena Bosa i està en l'illa italiana de Sardenya. Té poc més de set mil habitant i una rica història que comnença amb els fenicis i un ric patrimoni arquitectònic amb castell i fins i tot catedral. 


Per a aaribar s'ha de fer en cotxe i aparcar-lo a la part esquerra del riu Temo en el barri artesà de Sas Conzas on es treballava la pell i on està el port de l'únic riu navegable de tota l'illa de Sardenya, aquest port és conegut com el Moll de Conce i destaca per l'uniformitat de les adoberies del segle XVII i XVIII.


Però el que cal fer en Bosa és deixar-se perdre pels carrers del barri medieval de Sa Costa i per això caldrà creuar el Ponte Vecchio, fet amb un tipus de pedra anomenada traquita al segle XIX per substituir-ne d'altre anterior de fusta.



Immediatament apareixerà sobre els nostres ulls la catedral de la Immaculada. Cal aclarir que Bosa és seu episcopal des del segle VI, encara que des del segle XVI és compartida amb la catedral de la ciutat de l'Alguer.


Si entrem a l'interior poc podrem veure de l'original edifici del segle XII per què tot va ser remodelat en un estil barroc piamontés en el segle XIX. A resaltar els dos lleons de marbre matant a dracs al peu de l'escala doble que puja a l'altar major.





La catedral té una façana ubicada al corso de Vittoiro Emanuele II, el carrer principal de Bosa que transcorre paral·lel al riu. Les cases més senyorials de la ciutat estaven ací i moltes d'elles hui en dia son joieries on es treballa en coral i la filigrana.


En aquest mateix carrer està ubicada l'església de la Mare de Déu del Roser amb portalada d'estil marienista. L'interior més senzill d'una sola nau també va ser remodelat ja al segle XIX.



Però el més famós de la ciutat de Bosa són els seus carrerons  amb cases de façanes pintades de colors molt ben conservades on cal deixar-se perdre per a traslladar-se a l'època medieval i moderna quan aquesta ciutat estava intensament lligada a la corona d'Aragó.





I finalment pujarem al castell de Serravalle conegut també com castell de Malaspina, per la família que el va poseïr i que donava protecció als habitants de Bosa dels atacs de pirates. Es va construir al segle XIII i va ser dotat d'artilleria al segle XV, sota la dominació aragonesa.




 El millor que ofereix aquest castell quan s'està en ell no és la seua arquitectura, queda ben poc a banda de les muralles i torres defensives, el que més impressiona són les vistes de Bosa, el riu Temo i la mar Mediterrània.



I dins del castell i sota la protecció de les seues muralles està l'església de la Mare de Déu de Sos Regnos Altos. Es tracta d'un temple senzill per que s'ubica en l'antiga capella palatina del castell, però amb uns interessants frescos del segle XIV.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada