divendres, 2 de juny del 2023

Madaba, la ciutat jordana dels mosaics.

 Hui viatgem a terres jordanes per a conéixer la ciutat que custòdia la major quantitat de mosaics bizantins de la regió, es tracta de la ciutat de Madaba. La seua història no podría ser més intensa per que ja era un assentament important en l'edat de ferro, destinació final de Moises després de fugir d'Egipte amb els seu poble jueu i una important ciutat bizantina.


El lloc més visitat de la ciutat és la basílica de Sant Jordi, dedicada al culte ortodox grec. Aquest original temple va ser construït en l'any 1896 sobre altre temple anterior d'origen bizantí datat al segle VI.


Al seu interior trobarem una església de planta basilical de tres naus separades per unes arcades de mig punt i murs bellament decorats amb pintures i mosaics. Un bonic iconoclast presideix la seua nau central.


Però la verdadera joia de la corona d'aquesta església és el mosaic que formava part del temple original bizantí del segle VI on apareix representada Terra Santa com te diu un habitant cristià de la ciutat, que són el 35 %, o Palestina si t'ho diu un habitant musulmà que són la resta. El mosaic original era de noranta metres quadrats, ara sols queda una quarta parrt.



La de Sant Jordi no era l'única església de la bizantina ciutat de Madaba, altre exemple era l'església dels Màrtirs, les seues restes estan en direcció sud cap a la mesquita del rei Hussein. En aquest cas els mosaics varen desparéixer durant la destrucció dels iconoclastes al segle VIII durant el califat dels Omeya. Al costat està el parc arqueològic 2 amb restes del palau cremat.


Madaba com tota ciutat dels països  musulmans pot semblar un poc caòtica i destartalada però té molt d'encant recòrrer els seus carrers on la gent passa més temps que a casa pròpia i on hi ha un necoci en cada façana.



La següent parada la farem en la mesquita més important de la ciutat, la mesquita del rei Hussein. Destaca sobre els sostres dels edificis de la ciutat per les seues cúpules daurades i els seus dos alts minarets.


Continuarem caminant en direcció sud fins el Santuari de la decapitació de Sant Joan el Baptiste, una església catòlica de principis del segle XX que s'aixeca en el cim d'una xicoteta muntanya, però primer accedirem a les ruïnes d'una acròpolis moabita del segle IV aC passant pel costat d'unes columnes romanes.





Un agradable i alhora misteriós passeig per escales tunels i galeries subterrànies ens permetrà veure mosaics, càmeres de culte moabita, un pou sagrat, la reproducció del cap de Sant Joan i moltes coses més.






Altra de les atraccions de l'església es pujar al seu campanar per a poder gaudir de les millors vistes panoràmiques de tota la ciutat de Madaba ja que l'església esta sobre un pujol i cap edifici del centre supera l'altura del seu campanar.


Després de baixar  i abans d'eixir visitarem l'església que encara que té poc més de cent anys té molt d'encant amb murs de pedra i tres naus de dimensions considerables que els catòlics de la ciutat s'eforcen en mantindre-la en un estat impecable.



I més cap al sud es troben les restes arqueològiques de la catedral de la Madaba bizantina i les de l'església dels Apòstols que afortunadament encara conserva els preciosos mosaics de'l'antic paviment en molt bon estat.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada