dissabte, 18 de març del 2023

De la Bratislava art nouveau, a la del segle XXI passant per la txecoslovaca.

 Les columnes modernistes les veuren en Bratislava en un dels seus monuments més curiosos, l'església blava o modrý kostolík. El blau que decora façana i interior és el que dóna nom a l'església actualment encara que quan es va construir entre 1909 i 1913 es va dedicar a Santa Isabel d'Hongria.


Al seu interior trobarem encara inscripcions en hongarès la llegua oficial del Regne d'Hongria, del que formava part Eslovàquia dins del poderós Imperi Austrohongarés dels Hasburg. L'església és obra de l'arquitectehongarés Ödön Lechner, amb el Gaudí d'Hongria, amb el seu estil modernista que evocava l'Orient Mitjà.



Aquest arquitecte desenvolupà el seu treball majoritàriament en Budapest, però en Bratislava podem trobar com el palau Roland, situat en la plaça Major de la ciutat el Gymnásium Alenxandra Markusa molt prop de l'església blava.


Caminant en direcció sud a buscar el riu Danubi es passa per la Safárikovo námestie, una plaça destartalada travessada contínuament per trolebusos però amb l'encant de dos edificis de vivendes també modernistes.



En la mateixa plaça està l'auditori de la Universitat Comenius de Bratislava amb un estil més soviètic. Aquesta universitat es va crear a principis del segle XX i al costat l'edifici modernista de la Facultat de Filosofia, obra de Josef Ritner de 1812.


I caminant cap al riu per Vajanskho nábrezie, en una cantonada es troba una de les seus del Museu Nacional Eslovac, aquest concretament dedicat a la història natural del país, en un edifici comunista dels anys vint del segle passat. Davant hi ha una estátua de Tomas G Masaryk un dels pares de la creació de Txecoslovàquia en l'any 1918.



Seguint les aigües del riu Danubi arribem a una zona amb interessants edificis que deixen endarrere el passat hongarés i txecoslovac d'Eslovàquia. Són ja del segle XXI, de l'Eslovàquia de la Unió Europea. Cal destacar el nou Teatre Nacional Eslovac i el centre comercial Eurovea.




En la plaça hi han tres fonts i diverses escultures, la que més sorpren és la d'un lleó que sosté l'escut d'Eslovàquia que està ubicat sota una enorme columna blanca. Davant d'ell l'escultura del general Milan Ratislav Stefánik que lluità per la independència d'Eslovàquia de l'Imperi Austrohongarés i la creació de Txecoslovàquia.


Nosaltres ens quedarem ací però el riu Danubi continuarà el seu camí travesant per baix el pont Apolo que rep el nom de la refineria Apolo que estava ubicada en aquesta zona i que va ser bombardejada durant la segona guerra mundial.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada