dissabte, 5 de novembre del 2022

El castell de Chenonceau, imprescindible visita en els castells del Loira

 Hui ens n'anem cap al país veí de França, que en bona part va patir la invasió de l'Alemanya nazi durant la Segona Guerra Mundial, la frontera entre la França ocupada i la França lliure de Vichy la va marcar el riu Loira. Segles abans aquest gran riu francés era la línia divisòria entre els dos bàndols de la guerra dels cent anys, el Regne de França i els anglesos. Aquesta guerra centenària va fer que en la regió del Loira es construïren més de mig centenar de castells i fortaleses. La que visitarem hui, el castell de Chenonceau està en el pòdium dels més visitats de la ruta dels castells del Loira.


La majoria d'aquestos castells, perderen el seu paper defensiu i varen ser renovats en estil renaixentista seguint les passes del rei Francesc I, que passava llargues temporades de cacera en altre castell de la regió, fins i tot es va dur d'Itàlia a un dels més afamats genis, Leonardo da Vinci. El castell de Chenonceau també va ser remodelat al gust renaixentista, però encara conserva la torre de l'homenatge de la fortalesa medieval.


L'estructura del castell és d'allò més original, en realitat és un pont sobre el riu Cher, un afluent del riu Loira. Aquest palau renaixentista es coneix com el castell de les dames, per que va ser residència de tres personatges femenins de gran pes en la història de França, La primera, Diana de Poitiers, amant del rei Enric II, la segona, Caterina de Médicis la dona d'aquest rei i regent del Regne de França en morir aquest i la tercera Lluïsa de Lorena Vaudémont, la dona del rei Enric III. Però durant l'ocupació nazi el castell va ser el pont cap a la llibertat de molts jueus que fugien per ací a la França lliure.


El castell té un bosc al darrere i dos jardins per davant, un manat construir per l'amant del rei Diana de Poitiers, i l'altre fet per ordre de l'esposa del rei Caterina de Médecis, quan s'apoderà de la fortalesa al faltar en seu espòs i fer fora a l'amant. Aquest jardí de Caterina no va poder superar en bellesa el de l'antiga propietària Diana.

Jardí de Diana

Jardí de Caterina

A l'interior del castell descobrirem moltes sales nobles, com l'habitació de Caterina de Médicis, però cal destacar la impressionant galeria que durant la Primera Guerra Mundial es va convertir en hospital militar. 




A la segona planta cal visitar una habitació una mica tètrica i fúnebre per la seua decoració i foscor. Segons diuen així ho va manar la reina Lluisa quan va faltar el seu marit el rei Enric i  des d'aleshores encara guarda el dol.


A l'exterior del castell es poden visitar més coses, s'ha habilitat un xicotet museu amb diversos objectes de quan aquesta bonica construcció es va convertir en un hospital militar durant la Primera Guerra Mundial. També cal visitar una antiga farmàcia.




En les antigues quadres hi ha un xicotet museu del carruatge i molt prop encara es pot veure una antiga granja del segle XVIII que conserva tot l'encant i un curiós jardí botànic amb multitud d'espècies vegetals.
















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada