diumenge, 12 de juny del 2022

Museu Canadenc de la Història de Gatineau, el més visitat del país.

 Hui ens traslladen Canadà per conéixer el museu més visitat del país, el Museu Canadenc de la Història que està ubicat en la ciutat de Gatineau, el límit sud de la regió francòfona de Québec, però a un tir de pedra, literal de la capital del país Ottawa, en la regií angófona d'Ontario. Des de la Galeria Nacional de Canadà ubicada en Ottawa, Ontario sols s'ha de creuar el riu Ottaa pel pont d'Alexandra per a arribar al Museu Canadenc de la Història de Gatineau, Québec.




L'origen del museu es remunta a l'any 1856 per tant es pot considerar una de les institucions més antigues de Nordamèrica. L'edfici actual és molt més modern i s'articula en quatre sales que tracta de recollir ni més ni menys els vint mil anys de presència humana en Canadà.


Des de les portes del mateix museu es pot gaudir d'unes bones vistes del parlamanet canadenc, l'edifici més emblemàtic de la veïna ciutat d'Ottawa, que junt amb Gatineau i altres municipis pròxims formen un àrea metropolitana de més d'un mil·lió d'habitants. De fet Gatienau té un cens de quasi tres-cents mil empadronaments.




La galeria gran, que està en la planta baixa té una cristalera de mes de cent metres i en la pared oposada hi ha una fotografia d'un bosc que es considera la fotografia més gran del món. Davant de la foto hi podem gaudir de centenars de tótems de fusta dels primers pobles indígenes del país, algunes enormes fets amb vigues de sequoia.








Una enorme cúpula s'aixeca a la fi de la galeria a una alçada de set pisos i amb un diametre de dinou metres. Està decorada amb les pintures de l'artista indígena i activista de la tribu Chippewayn Alex Janvier.


Altres obres pictòriques de caràcter indígina es troben exposades en aquesta gran sala on es representa l'estreta relació dels primers pobladors amb la natura i ens trasllada a una època on l'home blanc no havia començat a trencar-la.


Una important col·leció de màscares i altres tipus d'objectes utilitzats pels xamans en els seus rituals es poden trobar exposats en vitrines. Alguns d'aquestos objectes són realment sorprenents i es traslladen a escenes cinematogràfiques del western.




Però el que em va fer sentir-me en mig d'un poblat indi de pel·licula de l'oest va se la tenda de campanya tipi. La canoa em va recordar els dibuixos animats que veia de xicotet, "el bosque de Tallac on eixien dos ossos de nom Jackie i Nuca.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada