divendres, 17 de juny del 2022

El museu dels gats de Šiuliai, el museu més original de Lituània.

 Hui viatgem a la quarta ciutat més poblada de Lituània per a conéixer un original museu dedicat als gats, que a banda de gats n tots els formats té moltíssimes sorpreses més. Ja estiguérem en aquesta ciutar fa quasi cinc anys on pogérem gaudir del lloc més màgic del país bàltic, Kryziu-Kalnas, que en lituà significa el turó de les creus.


El monument més emblemàtic de la ciutat de Šiuliai és amb tota seguretat la seua catedral dedicada als sants Pere i Pau. Es tracta d'un esbelt temple de principis del segle XVII del renaiximent de l'era de la República de les Dues Nacions, quan Polònia, Lituània, Bielorrúsia i Ucraïna formaven una monarquia federalista que va ser tota una potència de l'Europa oriental.


La porta principal de la catedral està ubicada, curiosament, sota l'alt campanar de planta octogonal que va ser renovat a la fi del segle XIX després de que li caiguera un raig. Però el procés de restauració més fort que ha patit el temple va ser en era soviètica, després dels greus danys patits en la segona guerra mundial.



A linterior podrem gaudir d'una alta de planta de creu llatina amb volta amb decoració senzilla, les pintures murals que la decoraven es varen perdre. El que més sorpren d'aquesta elegant nau és la dominant blancor que sols es veu trencada pel color de fusta dels bancs i el color daurat de les lampades. Fins i tot els altars són blancs.




I de la cateedral de Santt Pere i Sant Pau, cainarem una estona junt a un llac que deixarem darrere per a tornar després. Una agradable senda ens portarà al museu dels gats, el motiu de l'entrada de hui, que com ja he dit abans ens va a regalar diverses sorpreses.


En aquest museu l'animal doméstic més popular, després del gos, és el protagonista i per tant l'anem a trobar representat de totes les maneres possibles i amb tots els formats possibles. Veurem figuretes de gats de tots els colors i grandàries.




Però no sols l'art de l'escultura s'ha utilitzat en aquest peculiar museu per a representar al rei dels felins domèstics, també hi podem gaudir d'alguna representació pictòrica, que no crec que siga de cap geni de la pintura universal però resulta simpàtica.



I fins i tot algunes de les finestres del modern edifici on s'ubica aquest museu lituà dedicat als simpàtics i entranyables gats, estan fetes amb vitrals, alguns acolorits i altres que combinen el vidre transparent amb el vidre fumat.



I en un museu dedicat als gats, per què no hi poden haver gats reals de pel i ossos que es passegen amb sigil i elegància per totes les sales deixant bocabadats als visitants? Doncs si, en aquest museu gats reals formen part de la col·lecció permanent.



La segona part del museu, no té cap tipus de relació amb els gats, es tracta d'un terrari amb diverses urnes plenes de rèptils, especialment serps que em va costar deu o ajuda accedir. Fins i tot em fan por i fàstic les serps mortes, com veure-les vives. Poc a poc i amb molta concentració vaig accedir a la sala on hi havia diverses espècies de pitons, però jo sols adjuntaré la foto dels caimans.


I tornarem al llac per a relaxar-nos i gaudir del sol, els esports naútics o simplement sentar-se en un terrassa per veure com els altres ho fan. Aquest llac que hi ha entre la catedral i el museu del gat s'anomena TalkŠa, però en la ciutat hi han molts més.



A la vora del llac hi ha un parc amb alguna terrassa i el seu habitant més famós, una nerviosa rabosa coneguda amb el nom de la rabosa de ferro, obra de l'escultar Vilius Purovas. Hi ha també un gegant rellotge solar amb una columna que fa de gnòmon i que està coronada amb una escultura daurada que 
representa un arquer.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada