divendres, 11 de febrer del 2022

El centre històric de Castelló, un lloc agradable per a perdre's

 De la ciutat de Castelló de la Plana no es pot dir que té un gran patrimoni arquitectònic i monumental, però està ubicada en un lloc privilegiat a quatre passes de la mar i de la muntanya i amb l'afegit de ser capital provincial que la dota de tota mena de serveis. Amb una població que no supera els dos-cents mil habitants la converteixen en una ciutat molt amanoseta i agradable de passejar-la.



Hui dedicarem el dia a recórrer el seu centre històric, que conserva ben pocs dels edificis d'èpoques anteriors, però que està pràcticament deixat per als peus de vianants i que és una delícia recórrer-lo Començarem pel centre neuràlgic d'aquest, la plaça Major, on es troben els edificis més emblemàtics de la ciutat. 


El fadrí és el més conegut, es tracta del campanar exempt de l'antiga basílica de Santa Maria i es va construir al segle XV i rematar al segle XVI. Encara que en origen era el campanar de l'església de Santa Maria, és de propietat municipal.


I després de baixar del fadrí, que rep aquest nom per estar sol i no aferrat a l'església de la qual marca els seus tocs de campana litúrgics, passarem a visitar la neogòtica cocatedral de Santa Maria. El temple medieval original es va enderrocar en plena guerra civil, el que podem visitar hui es va consagrar no fa massa anys. Al seu interior podem gaudir d'uns bonics vitralls.



L'altre gran monument de la plaça major és el seu Ajuntament, un edifici barroc construït entre els segles XVII i XVIII que substitueix l'anterior medieval Casa de Vila. Des del seu balcó es dóna el popular Magdalena Vítol que clausura les festes majors de les gaiates.


El Mercat Central de Castelló també està ubicat en aquesta plaça i és un lloc ideal per adquirir els millors productes frescos de la mar, l'horta de la Plana i les muntanyes dels Ports. L'edifici es va començar ja fa cent anys i ha patit diverses remodelacions.


I molt prop està la Llotja del Cànem, un edifici de principis del segle XVII, amb arcades inferiors que donen a dos carrers a mode de lògia renaixentista italiana. Hui en dia pertany a la Universitat Jaume I de Castelló que el destina a ser un centre difusor de cultura.



Des de la Llotja del Cànem marxarem pel carrer cavallers en direcció nord per a visitar el Museu Etnològic de la ciutat, que està ubicat en una casa senyorial del segle XVIII, amb planta baixa i tres pisos. En l'any 1931 era la seu de l'Associació Castellonenca de Cultura i en 1932 se signaren les normes ortogràfiques del valencià, conegudes amb el nom de Normes de Castelló. Aquesta fita històrica s'explica en una de les sales del museu.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada