dijous, 28 d’octubre del 2021

De la Universitat de Kiev al Monestir de Sant Miquel, la Ucraïna més monumental

 Hui ens n'anem a Kíev, la capital d'Ucraïna per a fer una de les passejades més monumentals del país, on visitarem minumentals esglésies ortodoxes d’estil bizntí i barroc. 



Començarem eixint des de la Universitat Tarás Shevchenko fundada en 1834 amb el nom d'Universitat Sant Vladimir, príncep del segle X cristianitzador del país. Hui duu el nom del poeta fundador de la literatura ucraïnesa moderna.



Passarem per davant de l'Òpera Nacional d'Ucraïna que també porta el nom de Tarás Shevchenko. Es tracta d'un edifici de 1901 que és la seu de la tercer companyia d'Òpera més antiga del país i una de les més afamades d'Europa.



Molt prop està la catedral de Sant Vladimir que ja visitarem en altra ocasió i en direcció nord travesarem la moderna porta neomedieval coneguda amb el nom de Golden Gate o porta d'or. Es tracta d'una reconstrucció d'una porta de muralla del segle XI, que va desapareixer fa molts segles sense deixar cap imatge de com era. Així que és difícil parlar d'una reconstrucció fidedigna,



Més cap al nord ens toparem en l'edifici més magnífic i monumental de la ciutat, la catedral de Santa Sofia, un temple d'estil bizantí construït al segle XI i declarat patrimoni de la humanitat. Els tàrtars la varen danyar seriosament al segle XIII, i al segle XVIII es va afegir un imponent campanar barroc.


S'ha de pagar entrada per a visitar-la i s'ha de pagar la versió més cara que inclou la pujada al campanar. Des del campanar obtindrem espectaculars vistes de les cúpules daurades de Santa Sofia i del veí monestir de Sant Miquel.


A l'interior del majestuós temple trobarem impressionants pintures bizantines i un enorme mosaic de la Mare de Déu. Va ser el lloc de soterrament dels prínceps de Kíev, hui en dia sols estan les despulles de Iaroslav I i la seua muller. La cúpula amb un mosaic de Crist és una meravella.






En la plaça on es troba la porta i el campanar hi ha una imponent escultura eqüestre de Bohdan Khmelnitski, un noble cosac que lluità contra l'opressió de la noblesa polonesa i hui en dia és considerat un heroi nacional.



La següent parada ens portarà fins a la plaça de Sant Miquel per a gaudir de l'espectacular combinació de murs blaus i cúpules daurades del Monestir de Sant Miquel. Es tracta d'una còpia dels anys noranta del segle passat de l'antic monestir medieval que hi havia en aquest mateix lloc.



L'interior és visitable de franc, però no està permés fer fotos. El temple original va ser destruït pels soviets en l'any 1937, però molts mosaics es portaren a Santa Sofia i els museus de Sant Petersburg i hui en dia ja llueixen en el seu lloc original.


Altres edificis formen part del complex catedralici monàstic de Sant Miquel de les cúpules daurades. El més singular és el de murs blancs de l'església Menjador de sant Joan l'apòstol construït al seu XVIII junt amb un campanar.




I al costat està la seu del Ministeri d'Assumptes Exteriors en l'antic edifici del Partit Comunista d'Ucraïna. L'edifici amb una façana d'enormes columnes és d'estil soviètic on ondejava la bandera amb la corbella i el martell.


I per a recuperar les forces ens n'anirem a l'elegant restaurant Knyazhyy Hrad per a esmorzar i de pas tastar unes bones receptes locals que he oblidat el nom. Eren uns pastissets menudets farcits i una mena de mandonguilles planes de creïlla que estaven molt bones.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada