dissabte, 16 d’octubre del 2021

Cambridge, la universitat dels descobrriments científics més apassionants.

 La quarta visita universitària promet per que ens traslladem ni més ni menys que a la ciutat de Cambridge on es va fundar fa huit segles la segona universitat més antiga del món de parla anglesa en una xicoteta ciutat junt al riu Cam habitada abans del romans. 


Si visites Oxford els guies et diran que en la seua prestigiosa universitat s'han format una rastrera gran de primers ministres però a mi m'impressiona més com a mestre de ciència que dels col·legis de Cambridge han eixit trenta-dos premis nobel de Física, vint-i-sis de Medicina, vint-i-dos de Química,  onze d'Economia, tres de Literatura i dos de la Pau.



A la ciutat es poden trobar trenta-un col·legis que són en realitat residències d'estudiants i no aules on es fan classes.  Al col·legi estudien, mengem, dormen i són tutoritzats per un professor. El preu de tota aquesta atenció no està a l'abast de tothom però sortadament alguns estudiants molt brillants amb pocs recursos són becats. Nosaltres començarem la ruta pel prestigiós Saint John's College fundat per Margalida Beaufort, la iaia del conegudíssim rei Enric VIII.



Molt prop està l'església redona o església del Sant Sepulcre, de planta circular i construïda imitant l'original, la de la ciutat de Jerusalem. Hui en dia és una església anglicana, seu d'una exposició permanent i de concerts eventuals.




S'acostarem al riu Cam que està quasi més transitat que els propis carrers de la ciutat. Es pot llogar una barqueta de perxa o pujar an altra més gran destinada per als turistes i tot per a gaudir dels millors col·legis, que es troben a la voreta del riu.


Caminant en direcció sud, el primer College que ens apareixerà és el Trinity College, el més gran de la ciutat. No sabeu quina emoció vaig sentir sols de passar per davant del lloc on s'havia format un dels més grans científics de la història, sir Isaac Newton. Aquest home tocà tots els camps de la Física i les Matemàtiques i amb una senzilla fòrmula va ser capaç d'explicar els moviments dels astres al cel i de les coses a la Terra. Per exemple pot explicar perquè un objecte deixat des d'una altura cau cada vegada més ràpid i perque la Lluna cau sobre nosaltres a la mateixa distància a la qual va corbant-se la Terra sense arribar a precipitar-se.


Però la joia arquitectònica de la ciutat és la capella del King's College, un dels millors exemples de l'arquitectura gòtica perpendicular, començada en 1446, el darrer detall, la reixa renaixentista no es va posar fins a l'any 1536. Si algun dia faig un llistat curt dels monuments que m'han deixat bocabadat de segur que la King's College Chapel hi apareix.






I després del col·legi del rei ve el col·legi de les reines. El Queens' College es va fundar en l'any 1448 i té una col·lecció d'edificis que van del segle XV al segle XIX i fins i tot en un claustre es pot vore una mostra d'arquitectura de tots aquestos segles.


Però el més curiós i fotografiat és el seu pont de fusta conegut amb el nom de pont matemàtic perque la llegenda diu que totes les seues peces encaixen a la perfecció sense la necessitat d'utilitzar claus. Però a banda de ser una genialitat d'enginyeria és també una preciositat.




Molt prop, si tornem a entrar cap al centre de la ciutat, veurem a gent fer-se fotos davant d'un escaparate que conté un extravagant rellotge coronat per un insecte. Aquest rellotge rep el nom de Cronófago perquè sembla que aquest terrorfic ésser viu camina menjant-se el temps. L'enginy és obra de John C. Taylor i quasi dos-cents col·laboradors i va gastar un milió de lliures en el projecte. Cal aclarir que Taylor abans havia guanyat molts diners amb la patent del dispositiu que fa saltar l'interruptor de les teteres elèctriques quan l'aigua comença a búllir. En 2008 va ser inaugurat ple prestigiós científic Stephen Hawking, graduat a Oxford però investigador de Cosmologia a Cambridge.



Des d'aquesta cantonada ix el carrer Sant Benent on es troba l'església més antiga de la ciutat, però el més interessant és l'històric pub The Eagle. S'ha d'entrar per a gaudir d'una bona cervesa  i de la cuina britànica en un històric local del segle XVII. A més ací el científic Francis Crick anuncià en 1953 que ell i el seu company James Watson hi havien descovert el secret de la vida al veí laboratori de Cavendish. El secret de la vida era ni més ni menys que l'estructura de doble hèlix de l' ADN. Així que es pot considerar aquesta ciutat i en concret el seu famós laboratori com l'inici de la nova i prometedora Genètica.



No es pot visitar però cal passar per davant del prestigiosíssim Laboratori de Cavendish. Per desgràcia no es pot visitar, però resulta emocionant saber que en aquest lloc Thomson va descobrir l'electró i Chadwick el neutró, que ens ajudaren a entendre com és un àtom i sentant les bases de la Química actual. Va ser ací també on Rutherford va detectar les primeres desintegracions radioactives naturals i on Cockcroft i Walten reproduïren de forma controlada les primeres que s'en feren de forma artificial. Per tant podem dir que el laboratori de Cavendish és el bressol també de la Física Nuclear.



Molts dels històrics col·legis es poden visitar però si no es disposa de massa temps el millor és decantar-se pel Corpus Christie College, l'església de sant Benet és la seua capella, però en té altres interiors, és d'un claustre preciós i moltes coses més.







Les millors vistes de la ciutat s'obtenen des del campanar de l'església de Great Saint Marie i la pujada ni és excessivament extenuant ni excesivament cara. L'església és d'estil gòtic perpendicular amb una espectacular vidriera del segle XIX.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada